EU‘s energiplan spalter ny tysk regering. SPD og FDP går imod De Grønne

A-kraftværk i Grohnde Foto: Heinz-Josef Lücking

Af Michael Skovgaard

Tyskland: EU-kommissionen har fremsat et forslag om at kategorisere A-kraft  og naturgas som vedvarende energi, og det har medført den første konflikt i den nye tyske lyskurv-regering, allerede før den for alvor er kommet i gang. Det skriver den største tyske hovedstadsavis „Der Tagesspiegel“.

Forslaget fra EU-kommissionen og Ursula Von der Leyen (CDU) har medført et mindre rivegilde i den nye tyske regering med SPD, FDP og De Grønne, hvor sidstnævnte er stærkt imod og overvejer at indklage det nye EU-forslag til en højere instans sammen med De Grønne i Østrig. Robert Habeck fra De Grønne har således kategorisk afvist at kategorisere A-kraft og fossile brændstoffer heriblandt naturgas som værende bæredygtige.

Tyskland har netop lukket tre af de sidste seks tilbageværende atomkraftværker, og i en nær fremtid er det også slut med kul. Det betyder, at Tyskland reelt er afhængig af russisk gas, strøm fra Norge eller vedvarende energi i form af vindmøller og solcelleanlæg – eller andre gasleverancer og olie.

De Grønne er imod ibrugtagningen af Nord Stream 2 og er generelt imod import af russisk gas. Et alternativ har partiet dog ikke, da der er meget lang vej igen, før det tyske energibehov kan dækkes af vedvarende energikilder. Blokeringen af NS 2 kan medføre, at Tyskland kan blive tvunget til at importere flydende gas (LNG), hvilket vil være endnu en torn i øjet på De Grønne, da det er meget mere miljøskadeligt end konventionel naturgas fra Rusland. Det skyldes både udvindingsmetoden med „fracking“, samt den lange transportvej fra USA, hvor den flydende gas tilmed skal holdes nedkølet under ekstreme minusgrader.

De Grønne er nu blevet isoleret af regeringspartnerne SPD og FDP, som går ind for gaskraftværker i en overgangsperiode, hvilket naturligvis vil indebære brugen af russisk gas, som er fire gange billigere ifølge de gældende kontrakter end de nuværende priser på spot-markedet, som er den væsentligste årsag til stærkt stigende energipriser i Europa, som allerede har medført uro, bekymring og protester i flere lande.

Dermed ser det ud til, at De Grønnes nye klimaminister Robert Habeck har lidt det første nederlag, og den grønne udenrigsminister Annalena Baerbock ser heller ikke ud til at have endelig opbakning fra SPD og FDP med hensyn til et stop for russisk gas og Nord Stream 2.

Annalena Baerbock har lagt ud med heftig kritik af både Rusland og Kina. Den nye kansler Olaf Scholz har hidtil været ret tilbageholdende. Det har medført interne diskussioner hos SPD, da flere mener, at hun allerede har fået for lang snor, og at det i sidste ende er kansleren, der bør bestemme den tyske udenrigspolitik.

Det videre forløb i striden og den kommende tyske udenrigspolitik får vi et fingerpeg om, når kansler Olaf Scholz skal mødes med Vladimir Putin sidst i januar.   

Share This