EU indleder sanktionssag mod Polen. Hvad mener medierne i Øst og Centraleuropa?

Illustrationsfoto: Mtaylor848

EU: For første gang i sin historie har EU-Kommissionen udløst artikel 7 i EU-traktaterne og indledt en sanktionssag mod en medlemsstat. Kommissionen anklager regeringen i Warszawa for at underminere retsvæsenets uafhængighed og EU’s værdier. Men er dette skridt berettiget?

Den polske præsident Andrzej Duda’s adfærd efter EU lancerede sin beslutning giver ingen tvivl om, hvad præsidenten mener, skriver den polske avis Polityka:

“EU meddelte, at det ville udløse en sag mod Polen i henhold til artikel 7 i EU-traktaten. Præsident Duda proklamerede straks, at han vil underskrive lovene om Domstolens Nationale Råd og Højesteret. Det er de samme love, som EU har kritiseret. Det faktum, at Duda’s meddelelse om at underskrive begge love, kom umiddelbart efter EU’s beslutning meddelt af Kommissionens vicepræsident Frans Timmermans, er en klar demonstration af hans foragt for Kommissionen, EU og dens love, skriver Polityka.

Den tjekkiske avis Lidové noviny giver udtryk for, at det ikke kun er Polens holdning til de europæiske værdier, der skaber problemerne for Polen.

“Warszawa vil nu formentlig betale for det faktum, at landet kæmpede for interne konflikter på EU-plan. For eksempel ved at afvise forlængelsen af Donald Tusks formandskab af Europarådet. Eller med sine krav om krigserstatning fra Tyskland. Ungarns Viktor Orbán, der ligner Kaczyński i mange andre henseender, har ikke disse problemer og opretholder gode forbindelser til Østrig og Bayern. … Vil Visegrád-staterne vise solidaritet med Polen? Ungarn taler om at nedlægge veto, Slovakiet er stille og Tjekkiet afventer det kommende forløb, skriver Lidove Noviny.

EU’s handlings formål er at afskrække de polske vælgere, skriver journalisten Gyula Máté T. på regeringsvenlige ungarske blogs hjemmeside PestiSrácok.

“Det eneste formål er at statuere Polen, som et eksempel, så ingen vil modsætte sig Bruxelles og Berlins vilje. Ungarn, Tjekkiet, pas på! … Den polske konservative regering fortalte polakkerne den simple sandhed fra begyndelsen og var åben omkring sine planer allerede i valgkampen i 2015. Og polakkerne stemte det ind! Bruxelles ønsker nu at tilsidesætte polakkernes vilje og begrænse den polske regeringens suverænitet. En regering, der blev demokratisk.

EU-Kommissionen kunne også straffe Rumænien med sanktioner, for landets kontroversielle retsreform, skriver journalist Ioana Ene Dogioiu i den rumænske avis Ziare.

“Hvis EU ønsker at statuere et eksempel, burde Rumænien være den ideelle kandidat, ikke Polen. I så fald vil Rumænien ende i et økonomisk mareridt. Rumænien er ekstremt sårbar økonomisk. Det har ingen økonomisk slagkraft i EU, det har ikke euro, og det er ikke en del af Schengenområdet. Selvfølgelig tænker repræsentanterne for den social-liberale PSD-Alde-koalition ikke om sådanne argumenter. Ikke desto mindre bør vi spørge os selv, om vi er villige til at betale en sådan pris, så mafiaen kan komme afsted med at stjæle så meget som den vil, mener Ioana Ene Dogioiu. ota

Share This