Ad

Et museum i verdensklasse i Gdansk

Indgangen til det tidligere skibsværft er bevaret som den var dengang, Lech Walesa gik på arbejde her Foto: Ota Tiefenböck

Af Ota Tiefenböck

Polen: Polske museer er noget særligt og den nordpolske by Gdansk byder på hele to museer, som er værd at besøge. Anden Verdenskrig Museum åbnede i marts sidste år og er umiddelbart efter sin åbning blevet genstand for kritik, da museet ifølge Polens nationalkonservative regering ikke viste nok den polske heltemod under krigen, men formidlede anden verdenskrig i europæisk perspektiv. Det kan man have mange forskellige holdninger til, især fordi det var netop her i Gdansk, anden verdenskrigs første skud blev løsnet og kastede Europa og verden i seks opslidende år. Hvilken holdning man har og hvad man synes om museet, vil derfor være op til den enkelte besøgende. Det er formentlig klogest at overlade den slags diskussioner til polakkerne selv.

Gdansk andet større museum Solidaritetscenteret og museets formidling er til gengæld en sand perle af museer. Solidaritetscenter ligger i Gdansks gamle skibsværftsområde, hvor historien blev skrevet og hvor det første skridt til østblokkens kommunistiske diktatur blev taget. Det var her, elektrikeren Lech Walesa gik på arbejde hver dag. Det gør Lech Walesa fortsat, dog i lidt mere luksuriøse omgivelser i sit kontor på første sal.

Inde på museet Foto: Ota Tiefenböck

Indgangen til værftsområdet er bevaret helt som den var i 1970`erne, hvor strejkerne under Lech Walesas ledelse udspillede sig her.Europæisk Solidaritetscenters supermoderne bygning, som forestiller et stort rustent skib, åbnede i 2014 og rummer blandt andet Solidaritet Museum og et bibliotek.

Der runde Bord, hvor forhandlingerne med Solidarnosc foregik Foto: Ota Tiefenböck

Museet, som er en del af bygningen, er et kunstværk i formidling. Museet dokumenterer den polske frie fagforening Solidarnosc, dens betydning for kommunismens fald og naturligvis dens ledende skikkelse og senere Nobels fredspris-modtager.

Inde på museet Foto: Ota Tiefenböck

Mr.East sætter i august fokus på Polen. Har du holdt ferie i Polen, oplevet spændende og interessante steder i Polen. Send os dit bidrag og del dine oplevelser med Mr.East læserne. Læs det første bidrag i serien skrevet af Per Wium her.