Ad

Estisk statsborgerskab til estiske russere deler Estland

Rådhuset i Tallinn i Eastland, det tredje mest økonomisk frie land i Europa Foto: Ivar Leidus

Rådhuset i Tallinn i Eastland Foto: Ivar Leidus

Estland: Estland premierminister Jüri Ratas foreslår, at statsløse russisktalende skal kunne få estisk statsborgerskab, såfremt de ønsker det. Ratas forslag skaber diskussion i Estland, hvor nogle er enige, mens andre ser forslaget som en håndstrækning til landets fjender.

Direktør for Tartu Universitets Narva afdeling, Kristina Kallas mener, at Estland har brug for en reform af landets statsborgerskab politik generelt.

“Vi må stille os det spørgsmål, om det ikke er på tide at gentænke vores statsborgerskab politik. At give estisk statsborgerskab til statsløse er ét emne, men der er også mange andre emner, bl.a. dobbelt statsborgerskab til esterne, fordi mange estere arbejder i udlandet. Vores nuværende statsborgerlovgivning er 25 år gammel og det er på tide at reformere den, siger Kristina Kallas i den estiske avis Postimees.

Ratas forslag skaber derimod protester i hans partis egne koalitionpartner, det konservative parti IRL.

“Ratas forslag vil betyde, at de som har gjort alt for at forhindre dannelse af en uafhængig estisk stat, vil få et statsborgeskab. De er loyale over for en anden stat end Estland, som de blot ser som midlertidig. Jeg er overbevist om, at de fleste vælgere vil stemme imod det forslag. Ikke kun de som er estiske statsborgere ved fødsel, men også de som fik estisk statsborgerskab senere, lærte estisk og tog de nødvendige tests. Folk hader, hvis regler bliver ændret undervejs, specielt når de handler om noget så grundlæggende som loyalitet mod ens egen stat. ota

Tagged with