Erdogan kræver blodprøve af tyske politikere, Merkel under pres

Erdogan Foto- World Economic Forum

Af Uffe Gardel

UffeI begyndelsen så det faktisk ud som om den tyrkiske regering ville lade det blive ved symbolske protester.

Men de seneste døgn har præsident Erdogan skruet så meget op for sin retorik, at man torsdag nåede et uset lavpunkt i forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet. Årsagen er Erdogans angreb på de forbundsdagsmedlemmer af tyrkisk afstamning, som i sidste uge stemte for at betegne massakren på armenere i 1915 som et folkemord.

De kunne umuligt være tyrkere, mente den tyrkiske præsident; “deres blod må undersøges med en laboratorieprøve,” krævede han. “De har intet at gøre med tyrkiskhed. Deres blod er fordærvet”.

Erdogan gentog sit angreb i går, onsdag, og nu har det officielle Tyskland fået nok.

Forbundskansler Merkel har man ganske vist ikke hørt noget til; hun holder en helt lav profil og har kun ladets sin talsmand sige, at Erdogans angreb er “uforståelige“. Men hendes partifælle, forbundsdagsformand Norbert Lammert, talte torsdag klart sprog på et møde i parlamentet. Her tog han afstand fra “de til dels hadfyldte trusler og injurier” mod de tyske politikere.

“At en demokratisk valgt præsident i det 21. århundrede forbinder sin kritik af demokratisk valgte medlemmer af Forbundsdagen med at rejse tvivl om deres tyrkiske afstamning, og betegne deres blod som fordærvet, det havde jeg ikke troet muligt,” sagde Lammert fra parlamentets talerstol.

I Ankara har Erdogan mellemtiden trukket en ganske lille smule i land. Erdogan forklarer nu, at han ikke sagde at Özdemir havde “fordærvet blod”, han brugte et tyrkisk udtryk, “kani bozuk”, som både kan betyde “karakterløs” og “fordærvet blod”.

“I vores kultur går begrebet “kani bozuk” på karakteren,” sagde Erdogan ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Stemningen har virkelig været fyldt af had mod Tyskland både i Ankara og i dele af det tyrkisk-tyske samfund. De tyrkisk-tyske forbundsdagsmedlemmer har modtaget mordtrusler, og Erdogan har – ud over sit krav om blodprøve – kaldt dem for terrorbevægelsen PKKs talsmænd.

Med sine klare ord har Norbert Lammert nok også prøvet at dæmpe den voksende kritik af Merkel. Politikere i både regering og opposition var onsdag tydeligt utilfredse med at hun ikke har taget skarpere afstand fra Erdogan, skriver blandt andre der Spiegel.

Balladen begyndte i sidste uge, da Forbundsdagen vedtog en udtalelse, som kaldte massakren på armenerne for et folkemord. I Danmark kunne Enhedslisten sidste år ikke samle flertal for at bruge udtrykket “folkemord” om massakren.

 

 

 

Share This