Er Polen blevet pro-russisk?

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Er Polen i virkeligheden blevet pro-russisk? Det spørger Jerzy Baczynski og Julius Cwieluch i det polske ugeskrift “Polityka”. I hvert fald, siger de, er Polen blevet et “besværligt” land, som befinder sig et eller andet sted mellem Erdogans Tyrkiet og Orbans Ungarn.

Godt nok er retorikken stærkt anti-russisk og som i andre lande er regeringen udadtil grebet af “anti-putinistisk psykose”, men i praksis forholder det sig anderledes. Den polske regering har simpelthen ikke en Rusland-strategi og héller ikke udenrigs-og sikkerhedspolitiske strategier overhovedet.

Regeringen i Warszawa går ind for “fædrelandenes Europa”, de anti-tyske udtalelser er nærmest daglig kost, forholdet til Ukraine er forværrret, der er renset ud i militæret og i efterretningstjenesterne til stor ærgrelse i NATO. Mange stillinger i NATO er ikke besat, flygtninge fra Tjetjenien bliver standset ved den polsk-ukrainske grænse, og Polen satser på tæt samarbejde med Viktor Orban, ikke med Tyskland og Frankrig.

USA er begyndt at neddrosle sine aktiviteter i Polen, ja WikiLeaks har afsløret udmeldinger fra den amerikanske ambassade i Warszawa, iflg. hvilke Polens omstridte forsvarsminister Antoni Macierewicz er “grebet af paranoia”. Der har ikke været afholdt et eneste møde mellem polske og amerikanske forsvarsministre i et år. Det alt sammen, siger forfatterne, passer Rusland godt, for så længe den kolde krig raser mellem vestlige lande, glæder de sig i Moskva.

Share This