Er det polske parti Kukiz-15 fortid?

Pawel Kukiz med sine beundrere Foto: Silar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Ved valget i 2015 fik rockmusikeren Pawel Kukiz’ bevægelse, ”Kukiz-15, 9 pct. af stemmerne og hele 42 mandater i Sejmen. Partiet var (og er) et anti-parti med højrepopulistiske træk og gør en dyd ud af ikke at have et politisk program.

Kukiz samlede op til valget i 2015 omkring sig folk fra det nationalistiske miljø og derudover lokalpolitikere af forskellige politiske afskygninger. Kukiz har bedst muligt forsøgt at holde sammen på den brogede parlamentsgruppe.

Ved afstemninger i parlamentet har partiet et langt stykke støttet det regerende Lov og Retfærdighedspartiet. Indtil nu har partiet iflg. meningsmålingerne holdt skansen, dvs. klaret spærregrænsen på de 5 pct., men det er begyndt at knibe. Kukiz’ problemer med uheldige twitter-udmeldinger og udfaldet af lokalvalgene for nylig gjorde blot ondt værre.

Partiet fik ingen valgt ind i de regionale råd (”seimiki”), kun ét sted, i Przemysl nåede partiets lokale præsidentkandidat frem til 2. valgrunde. I de lokale råd har partiet nu meget få indvalgte. Over de sidste tre år har 14 parlamentsmedlemmer forladt partiet.

I kølvandet på valgnederlaget den 26. oktober sagde partiets talsperson Jakub Kulesza farvel. Han forsøgte sig som borgmester(præsidentkandidat) i Lublin, men uden Kukiz’ støtte. Så kredsen omkring Pawel Kukiz skrumper alvorligt ind.

Wojciech Ciesla mener (i ”Newsweek” 5.-12.11.18), at spørgsmålet ikke er om, men hvornår partiet falder fra hinanden. I så fald kommer Kukiz-15 til at dele skæbne med Janusz Palikots antiklerikale bevægelse, der kom i parlamentet tilbage i 2012 for senere (også) at falde fra hinanden og forsvinde fra polsk politik. Spørgsmålet er, hvem der udfylder det tomrum, som Kukiz-15 uundgåeligt efterlader sig. Det kan meget vel blive et endnu mere højre-radikalt parti.

Share This