En rejse ind i Vestens mørke hjerte 

Af Jens Geisler

Anmeldelse: Kender man ikke noget til bulgarske forfattere (som vel nok kun ganske få danskere gør), så er Alek Popovs’ ’Hundene flyver lavt’ et rigtig godt sted at starte. Her får man en veloplagt, velskrevet og underholdende, ja til tider grotesk, men også forholdsvis dybsindig og samfundssatirisk læseoplevelse med sig.

På samme tid som man kan tale om en rejse ind i USA kunne man også tale om en flugt fra Bulgariens postkommunistiske trafikulykke, hvor ”..arbejdsløshedens plumrede vande stiger dag for dag..” som det udtrykkes. Der tales om SBU’ere (succesrige bulgarere i udlandet), MRTB’ere (mislykkede røvhuller tilbage i Bulgarien) og TBR’ere (tyvagtige bulgarske røvhuller) i en frustreret, men også kamplysten tone. At Popov mener, og vil pointere noget, giver fra begyndelsen bogen nerve. 

Man følger skiftevis to bulgarske brødre, Nedko og Ango, eller Ned og Angel, som de kalder sig i USA. Som økonomisk landflygtige arbejder de henholdsvis som effektiviseringskonsulent (læs; nedskæring) og som hundelufter (naturligvis ”kun midlertidigt”) i Central Park. Efter en pinlig porno-fadæse under en PowerPoint-præsentation sendes Ned til Bulgarien for at opsøge en af firmaets stiftere. Samtidigt kommer Angel i klemme mellem to konkurrerende hundelufter-fagforeninger, ’Dogsters’ og ’Hundesnorsfolket’. Satiren ligger som en stilfærdig, men tydelig og finurligt kildende undertone bogen igennem. 

Med et solidt nik til Joseph Conrads roman ’Mørkets hjerte’, hvor hovedpersonen drager ind i junglen for at opsøge den mystiske Kurtz, så drager Ned til et bulgarsk stålværk for at finde firmaets forsvundne stiftere ved samme navn. Her lever han mildest talt et vildt, alternativt liv, og Ned belæres af Kurtz om, at livet i det nuværende (kapitalistiske) system er som hundens meningsløse jagt på egen hale. Et godt bud er, at Popov mener det samme.  

Udover at blive hvirvlet ind i den mere og mere bizarre strid mellem hundelufter-fagforeningerne, der både omfatter politikorruption, en forførerske og en morderisk gal professor med en vild børsplan (jf. titlen, her giver den mening), så drages Angel også ind i sin afdøde fars universitetskarriere og personlige liv. På vejen rejser han gennem USA’s kæmpemæssige skove, hvor han støder på en åben massegrav; ejeren af det nærliggende krematorium syntes det var blevet for dyrt at drive virksomheden!   

”Money rules” og anstændighed er passé er det bastante politisk statement. Et opgør i en forfalden, nedlagt fabrik omfatter en scene, der kunne indgå i en James Bond-film eller en mørk krimi/thriller. Bogen er da også stemningsfuld fra ende til anden, da der ligger en tung dyne af noget uafvendeligt, ja, dystert over fortællingen. Måske mener Popov at vi for evigt er dømt til at leve tomme liv i det mammon-dyrkende kapitalistiske samfund. Idealisten Popov ønsker sig næppe kommunismen tilbage, men noget bedre end det nuværende.

Alek Popov er ikke uden grund en af Bulgariens mest populære forfattere og modtog Elias Canetti Prisen for ’Hundene flyver lavt’, der er oversat til 10 sprog. Popov skriver også noveller, essays og filmmanuskripter og er medlem af det bulgarske videnskabsakademi, bestyrelsesmedlem i det bulgarske PEN og redaktionsmedlem af det litterære magasin Granta Bulgaria. ’Hundene flyver lavt’ (fint oversat af Helle Dalgaard) er hans første bog på dansk og undertegnede håber, at flere vil blive oversat.

Alek Popov: Hundene flyver lavt, oversætter Helle Dalgaard, er udgivet af Forlaget Jensen & Dalgaard, Antal sider 362 ISBN nr. 978-87-7151-684-5, pris: 289,00

Share This