En realistisk realist er død

Brzezinski med krimtatarernes leder Mustafa Jemilev Foto: Privat

Af Uffe Gardel

Kommentar. Som Mr. East allerede har skrevet, er Zbigniew Brzezinski død. Jeg skal ikke forsøge at skrive en nekrolog; dem kan man læse bedre andre steder, fx denne, ikke særligt venlige hos New York Times. Han var en høg i sin tid, og han var måske, og måske på grund af sin polske fortid, drevet af et indædt had til Sovjetunionen, som New York Times skriver. Under alle omstændigheder: Han gik ind for aftaler, og han støttede kampen for menneskerettigher – måske fordi det var Sovjetunionens svageste punkt.

Jeg vil huske ham for én ting: Han var en “realist”; han tilhørte den såkaldte “realistiske” skole, som putinister i Dansk Folkeparti og andre steder er så glade for lige nu. Men i modsætning til dem var en realistisk realist, og ikke en naiv putinist. Han ønskede ganske vist en finlandisering af Ukraine, men han vaklede aldrig når det gjaldt om at fordømme Ruslands indlemmelse af Krim og opstart af en borgerkrig i Donbas. Faktisk forudså han i februar 2014 både Krim og Donbas, og i sin høje alderdom arbejdede han også med at finde en løsning; Krim burde deles, mente han.

Jeg er ikke helt enig med ham, for finlandisering skal man ikke ønske for nogen; det er et liv i åndelig ufrihed hvor der er ting man ikke kan tale frit om. Jeg siger alligevel: Æret være hans minde. Måtte der komme nye generationer af realistiske realister.

 

 

 

Share This