En opgørelse over sanktionerne mod Rusland

Kreml Foto: Pavel Kazachkov

Rusland: I dagene efter vedtagelsen af diplomatiske sanktioner mod Rusland i solidaritet med England efter Skripal-affæren er der flittigt gjort status over hvor langt solidariteten reelt rækker og med hvilke politiske udmeldinger, hårde eller moderate, fra de deltagende lande. Som påpeget af Bloomberg instituttet er udvisning af diplomater de facto en symbolsk og moderat reaktion.
De fleste EU-lande, USA, Australien lande har deltaget aktivt, andre fx Italien og Ungarn beskedent og yderst modvilligt. Særlig opmærksomhed får naturligt nok de lande, der helt har afstået fra at udvise russiske diplomater. New Zealand er således blevet stærkt kritiseret for at afstå.
De ikke-deltagende lande er blevet delt i flere forskellige grupper. Den gruppe der har været direkte imod diplomatiske sanktioner omfatter Bulgarien, Slovenien, Østrig og Kypern. Her argumenteres med, at det stadig ikke er bevist, at Kreml selv står bag attentatet. Bojko Borisov, Bulgariens ministerpræsident, mener at vi risikerer at begå samme grove fejl som i Irak , at indføre sanktioner på et falsk grundlag. Slovakiet, Grækenland , Portugal, Luxembourg og Malta har alle vaklet. De ønsker et godt forhold til Storbritannien, men har ikke desto mindre begrænset sig til “konsultationer” med deres ambassadører i Moskva. Kort sagt, den ny sanktionskrig afslører endnu engang, at Vesten stadig er opdelt, i høj grad også i Rusland-politikken. søren.riishøj
Share This