Ad

En gammel hollandsk tradition i modvind, Zwarte Piet er racistisk

Holland: En gammel hollandsk tradition, hvor Saint Nicholas (Sinterklaase) med sin hjælper Sorte Peter (Zwarte Piet) besøger børn og giver smågaver er løbet i problemer. Ifølge kritikerne er Zwarte Piet racistisk og en karikatur af mennesker med mørk hud, skriver Sky News.

Det hollandske politi har ifølge Sky News måttet adskille modstandere og tilhængere af traditionen og i Rotterdam har anholdt tre personer. Problemerne og problematikken omkring Zwarte Piet skaber nu diskussion i Holland.

Sinterklaase ankommer til Holland ifølge en hollandsk tradition fra Spanien anden lørdag i november og bliver ledsaget af Zwarte Piet. Sinterklaase giver de børn der har “opført sig pænt” i løbet af året gaver, mens Zwarte Piet advarer de børn der har “opført sig dårligt” om at tage dem med til Spanien. Zwarte Piet er som regel en hvid mand, som har malet sig sort i ansigtet (såkaldt blackface) med krøllet hår og røde læber – skal formentlig forestille en maurisk mand.

FN har i flere omgange opfordret Hollands regering til “aktivt at fjerne” de aspekter af Zwarte Piet, som kan give associationer om slavehandel. ota