Efter lokalvalgene i Polen, er Ziobro på vej ud?

Zbigniew Ziobro Foto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Lokalvalgene forrige weekend forløb ikke tilfredsstillende for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og regeringen i Warszawa. Det skriver Dominika Wielowieyska i “Gazeta Wyborcza”.

Partilederen Jaroslaw Kaczynski havde regnet med at få omkring 40 pct. af samtlige stemmer, men det endte med knap 34. Det er det højeste tal indtil nu, men ikke tilfredsstillende.  PiS tabte således i alle store byer.

I de regionale råd (“seimiki”) kommer partiet formentlig til magten i de syv, men det er under halvdelen. I forvejen er Lov og Retfærdighedspartiet fraktionsopdelt og præget af personlige magtkampe. Værst er konflikten mellem ministerpræsident Tadeusz Morawiekci og justitsminister Zbiniew Ziobro. Den konflikt er taget yderligere til i styrke.

Ziobro gik således i valgkampens slutfase ud med en melding om, at han ville undersøge, om EU Domstolens kendelser, herunder kendelselse om den polske Højesteret for nylig, er i overensstemmelse med Polens forfatning. Underforstået, at den polske forfatning går forud for EU-trakaterne. Det blev udlagt som en opfordring til at Polen skal forlade EU (“polexit”). Domstolens kendelser går iflg. EU-retten forud for de nationale. Den udmelding fra Ziobro kan have skadet Lov og Retfærdighedspartiet og styrket oppositionen, især i de store byer.

Morawiecki havde sat megen prestige ind på valget og rejste flittigt rundt i landet og uddelte valgløfter under valgkampen. Så resultatet var en skuffelse også for ham. Han havde også set frem til en større regeringsrokade. Spørgsmålet er nu, om Morawiecki med støtte fra Kaczynski vil fyre Ziobro som minister. Men det kan, lyder analysen, blive meget sværere end fyringen i sin tid af den kontroversielle forsvarsminister Antoni Macierewicz. For kommer det til et regulært brud, vil Ziobro formentlig oprette sit eget nye og stærkt konservative og EU-skeptiske parti, der ved valget til Europaparlamentet og senere parlamentsvalget i 2019 vil kunne tage en del stemmer fra Lov og Retfærdighedspartiet.

Dermed brydes den valgalliance, der er indgået mellem Kaczynski og Ziobro op til valgene i 2019. I givet fald vil Ziobro kunne opnå støtte fra de mest konservative kredse inden for den katolske kirke, herunder fader Tadeusz Rydzyk og kredsen omkring den indflydelsesrige radio “Radio Marya”. Kort sagt, Kaczynski har det svært for tiden Ikke alene slås han med en opposition, der har fået mere selvtillid, også med en magtkamp inden for sit eget parti, der kan vise sig lige at være  så alvorlig som kampen med EU og med oppositionen.

Share This