Dramaet om regeringens afgang i Tjekkiet fortsætter

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Søren Riishøj_2Tjekkiet: Onsdag proklamerede Tjekkiets ministerpræsident Bohuslav Sobotka regeringens afgang. At dømme efter torsdagens udmeldinger vil den endelige udgang  på krise først finde sted, efter præsident Milos Zeman’s besøg i Kina den 18. maj.
Præsidenten spiller en central rolle i forbindelse med regeringsforhandlinger, og det er i særlig høj grad tilfældet med en person som Zeman på posten. Zeman har allerede kritiseret, at han ikke har fået tilsendt Sobotka’s erklæring i skriftlig form. Udsættelsen til formentlig 18. maj giver partierne mulighed for at drøfte, hvad der konkret skal ske.
Det kristelig-demokratiske parti der er med i regeringen peger på en ny regering med samme tre partier som nu, men uden Sobotka og Babis som henholdsvis ministerpræsident og finansminister. De to har mildt sagt haft svært ved at samarbejde. Men den løsning støttes givetvis ikke af ANO og Babis selv, men skulle Sobotka trække sig som ministerpræsident peges der i tjekkiske medier på udenrigsminister Lubomir Zaoralek eller indenrigsminister Milan Chovanec som mulige emner til posten frem til valget i oktober måned.
Der er ikke megen stemning for nyvalg her og nu inden for regeringen, sådan som krævet af oppositionen og heller ikke for overdragelse af magten til et forretningsministerium som sket ved tidligere lejligheder i tjekkiske politik og uden den store succes.
Share This