Donald Tusk stiller ikke op til præsidentvalget i Polen

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Om kort tid er Donald Tusk fortid som EU-præsident. Der blev spekuleret flittigt i de polske medier over, hvilken fremtid han satser på. Tirsdag blev spekulationerne delvis afgjort. Donald Tusk meddelte, at han ikke stiller op ved det polske præsidentvalg næste år.

I oktober skrev Michal Kolanko i ”Rzeczpospolita, at der foreligger tre muligheder.

Donald Tusk kan satse på at blive formand for sammenslutningen af europæiske kristelige-demokrater (EPP). Det spørgsmål skal drøftes på et EPP-møde i Zagreb sidst i november. Nuværende formand er Joseph Daul.

En anden mulighed var at satse på præsidentposten i Polen. Maj næste år skal der afholdes præsidentvalg i Polen, og her satser den siddende præsident Andrzej Duda med stor sikkerhed på genvalg. Spørgsmålet er hvilken eller hvilke kandidater, oppositionen vælger at opstille, og hvem det største oppositionsparti, Borgerplatformen, vil satse på. Med den udmelding Donald Tusk kom med tirsdag, ved vi nu med sikkerhed, at det ikke bliver Donald Tusk.

En tredje mulighed er, at Tusk genindtræder som formand for Borgerplatformen. Vi ved ikke, om den nuværende formand Gzegorz Schetyna vil fortsætte. Det spørgsmål skal afgøres på partikongressen i januar 2020. Der er mange i partiet, der ønsker en ny leder for partiet efter det ikke alt for gode netop overståede parlamentsvalg.

I forhold til valget for fire år siden mistede Borgerplatformen 32 pladser i parlamentet. Borgerkoalitionen fik sammenlagt 134 pladser, men en del af pladserne gik til koalitionspartnerne, partiet ”Moderne” (”Nowoczesna”) og ”De Grønne”. 

De fleste analytikere hælder til, at Tusk satser på og også får posten som EPP-formand. Med Tusk ved roret vil EPP, skønner mange, blive styrket på europæisk plan og i de vigtige debatter om EU’s fremtid. Tusk har fra sine år som EU-præsident fået stor erfaring og mange internationale kontakter.

Tusk har før tabt et præsidentvalg, og målinger viser, at det også denne gang ville blive svært for ham at vinde. Favorit lige nu til at kandidere til posten som præsident eller alternativt få posten som partiformand er Malgorzata Kidawa-Blonski, der var Borgerplatformens kandidat til ministerpræsidentposten ved parlamentsvalget i oktober. Men andre navne er også i spil.

Posten som partiformand er næppe attraktiv. Ikke mange tror på, at Tusk vil kunne komme ”ridende på den hvide hest” og frelse partiet.  

Share This