Et væld af sløje tal og kontroversiel sag for PiS i Polen

kandydaci-pis-i-po-do-sejmiku-

Af Kim Halling Mortensen

Kim

Polen : For første gang siden valget til den polske Sejm – parlamentet – i 2015 befinder det fhv. regeringsparti Platforma Obywatelska – Borgerplatformen – sig på førstepladsen i en meningsmåling. 31% har tilkendegivet, at de vil stemme på dette social-liberale parti, hvis der var valg nu. I forhold til forrige måling fra instituttet Kantar Millward Brown på vegne af tv-stationen TVN og dagbladet Fakty går partiet 4% frem.

Regeringspartiet PiS – Lov – og Retfærdighedspartiet – er henvist til andenpladsen med uændret 29%. Ligeledes uændret befinder bevægelsen Kukiz 15 sig med 10% på tredjepladsen. Ind i den polske Sejm kan den såkaldte Venstrealliance – SLD – også formå at få plads med 6%. Endelig er der plads til det liberale Nowoczesna – Det Moderne. De senere måneders helt store taber i målingerne. Tab som med alt sandsynlighed er kommet Borgerplatformen til gode i denne måling. Der kan naturligvis også peges på andre årsager til at PiS fortsat taber terræn i forhold til valget i 2015. Regeringens eklatante nederlag ved genvalget af Donald Tusk som EU-præsident kan her spille en vis rolle. Dertil kommer kedelige sager mht. en ung 27-årig apotek-medarbejders lynkarriere som – nu fhv. – talsmand for forsvarsministeriet og det noget kaotiske forløb i forbindelse med implementering af en ny skolereform, der skal være på plads til det nye skoleårs begyndelse. Endelig kunne man også forestille sig, at en del vælgere er trætte af konstant at høre om flyulykken i Smolensk for syv år siden. Et punkt som PiS ustandselig bringer frem i den offentlige debat.

Netop udlægningen af flystyrtet i Smolensk som værende et attentat forårsaget af en bombe er der kun få polakker, der tror på. Førnævnte opinionsinstitut har netop offentliggjort, at hele 65% ikke tror på teorierne om et bombeattentat, sådan som det fremstilles i en nylig rapport fra en regeringskommission. 40% mener klart nej og 25% hælder mest mod et nej. Kun 9% er overbevist om, at der var en bombe ombord og andre 9% at der muligvis er noget om snakken. Resten har ingen mening. En mærkbar tilbagegang i forhold til en lignende undersøgelse i 2015, hvor 60% mente nej og 29% var mere eller mindre overbevist om PiS’ s udlægning af forløbet ved indflyvningen til Smolensk, hvor samtlige 96 ombordværende omkom.

PiS-lederen Jarosław Kaczyński går hver d. 10. i måneden – ulykken skete d. 10. april 2010 – i spidsen for et gadeoptog i Warszawa for at kræve, at der bliver rejst en statue foran præsidentpaladset af hans tvillingebror, den tidligere præsident Lech Kaczyński, der omkom i flystyrtet. Meningsmålingsinstituttet Pollster har for dagbladet Super Express offentliggjort, at hele 61% af polakkerne ikke finder det nødvendigt med en sådan statue.

For at gøre ondt værre for PiS, så er lederen af Smolensk-kommissionen, Wacław Berczyński, netop trådt tilbage som kommissionens formand. Efter sigende af personlige årsager. Den noget uventede tilbagetræden kom kun få dage efter, at han havde udtalt til Gazeta Prawna, at det var ham, der satte en stopper for købet af franske helikoptere i 2016. En sag vi på Mr. East tidligere har dækket her.

Indtil videre er der ikke fundet frem til indkøb af alternative helikoptere og hvad værre er, så rejses der nu tvivl om hvilke interesser denne Wacław Berczyński egentlig repræsenterede. Han har tidligere været præsenteret som en rådgiver for Pentagon og NASA samt som konstruktør hos Boeing. Nu viser det sig, at han blot var ansat hos Boeing som diplomingeniør uden særligt ansvar. Det rejser så igen spørgsmålet om han overhovedet var kvalificeret – og (især) bemyndiget til at få indsigt i fortrolige dokumenter i forbindelse med købet af helikoptere. Hele 68% af den polske befolkning mener, at den polske anklagemyndighed bør indlede undersøgelser desangående. Set i det lys gør det heller ikke hans nu fhv. rolle som kommissionsformand mere troværdig.

Som prikken over i’et viser en netop offentliggjort meningsmåling, at Donald Tusk ville vinde over den nuværende præsident Andrzej Duda, hvis der var præsidentvalg nu. Stod valget kun mellem disse to ville Tusk opnå 50% af stemmerne og 45% ville gå til Duda. I sandhed ikke den bedste uge for regeringspartiet PiS.

Share This