Diplomat forudsiger udvidet samarbejde mellem V4 og Østrig

Østrigs tidligere og måske kommende kansler, Sebastian Kurz. Foto: Harald Bischoff

Østrig/V4: Den nye østrigske regering, som bliver dannet efter søndagens valg vil udvide samarbejde mellem Østrig og de centraleuropæiske lande Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn, kendt som V4. Østrig vil have mere indflydelse på beslutningsprocesserne i EU. Det siger den tjekkiske diplomat og direktør for Det Diplomatiske Akademi i Wien, Emil Brix til det tjekkiske nyhedsbureau CTK.

Ifølge Brix vil det ske uanset, hvordan Østrigs nye regering bliver udformet. Østrigs tidligere, og formentlig også kommende kansler, Sebastian Kurz ved ifølge Brix godt, at Østrig ikke har ligesindede i EU. Et samarbejde med V4 vil give mulighed for at få indflydelse. 

Tilnærmelserne til V4 vil dog skabe modstand i den østrigske befolkning og især hos  landets hovedsageligt liberale medier, som vil være negative over for, at Østrig “vil samarbejde med, lande som ikke har forstand på demokrati”. Tilnærmelserne kan dog ifølge Brix også skabe problemer den anden vej, da de vil kræve, at den østrigske regering dropper sin “imperialistiske” overlegenhed, som Østrig fortsat benytter over for lande som var en del af Det Habsburgske Monarki. Et problem er ifølge Brix desuden Polen, som ikke er specielt interesseret i samarbejde med Østrig. Meningsmålingerne tyder på, at Sebastian Kurz vil fortsætte på posten som Østrig kansler. Det vil ifølge Brix betyde en “mere kritisk og aktiv europæisk politik”, hvor kansleren vil arbejde for større EU samarbejde i sikkerhed, forsvar og konkurrence, men mindre indblanding fra Bruxelles på områder som kan løses regionalt. ota

Share This