Det polske lokalvalg, Jaroslaw Walesa bliver ikke borgmester i Gdansk

Jarosław Wałęsa Foto- Jarosław Wałęsa – biuro poselskie

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Nu hvor de fleste stemmer ved lokalvalget er optalt, danner der sig et billede af det politiske landskab i Polen. Meget tydelige er forskellene mellem by og land. Oppositionen, Borgerkoalitionen (KO), der består af Borgerplatformen og partiet “Moderne”,  klarede sig som ventet fint i de store byer, mens Bondepartiet (PSL) og det regerende Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) stod stærkest i de små byer og i landdistrikterne.

Rafal Trzakowski fra Borgerkoalitionen vandt noget overraskende præsidentposten i Warszawa allerede i første valgomgang med 54 pct. af stemmerne, i Gdansk måtte Jaroslaw Walesa, Lech Walesa’s søn derimod nøjes med 3. pladsen og misser således anden valgrunde. Her skal den siddende præsident Pawel Adamowicz kæmpe sammen med Kasper Plazynski.  Adamowicz er storfavorit. Også i Lodz vandt Borgerkoalitionens kandidat Hanna Zdanowski, i første valgrund, det skete også i Lublin og overraskende også i Bialestok.

Valgprocenten var den højeste ved noget lokalvalg siden 1989,på  godt 54 pct., hvilket antagelig er kommet oppositionen til gode. Den meget skarpe konfrontation mellem regering og opposition har afgjort bidraget til at hæve valgdeltagelsen.

Men hvad siger valget om styrkeforholdet på landsplan? Ved valget til regionsrådene (“Seimiki”) der regnes for den bedste indikator, fik Lov og Retfærdighedspartiet iflg. de foreløbige opgørelser 33 pct., Borgerkoalitionen 26.7, Bondepartiet (PSL) 13.6. Kukiz-15 5.9 og partiløse lokale grupperinger 5.8 pct. Fire andre partier måtte nøjes med 1-2 pct.  Både regering og opposition erklærer sig som valgets vindere.

PiS’ 33 pct. er under niveauet ved sidste parlamentsvalg, men Bondepartiet (PSL) får altid langt flere stemmer ved lokalvalg end ved parlamentsvalg, så en god del af de 13.6 pct. der gik til PSL vil formentlig gå til Lov og Retfærdighedspartiet ved parlamentsvalget næste år. De 5.8 til partiløse grupperinger fordeler sig antagelig jævnt på partierne.

Share This