Derfor blev Trump præsident i USA, bedre forhold til Rusland i sigte

Donald Trump Foto: Transition 2017

Donald Trump Foto: Transition 2017

Af militær- og sikkerhedsanalytiker Lukas Visingr

 

visingrUSA/Rusland: En ny form for utilfredshed og endda vrede er kommet op på overfladen i Europa og USA. Vælgerne er begyndt at føle, ofte berettiget, at hovedparten af mainstream-politikkere ikke løser deres problemer.

Det sker selvom politikerne ustandseligt holder smukke taler, har visioner, planer, initiativer og projekter om alt muligt, men det sker uden, at det afspejler sig i almindelige menneskers liv. Folket føler ganske enkelt, at deres liv ikke bliver bedre.

Vi havde de første tegn på det i USA allerede i 2008, da Barack Obama forholdsvis overbevisende vandt præsidentvalget, selvom han kun havde en begrænset politisk erfaring. Obama formåede at overbevise vælgerne, at han vil komme med en ændring og fik chancen. Han bragte ingen ændring, men tværtimod skuffede. Han kunne ikke leve op til folkets håb.

Nu er Trump kommet med sin vision af en ændring, på sin egen måde, han er nemlig det modsatte af Obama. Jeg har læst en kommentar fra en af Trumps støttere, som skrev noget i denne stil:

“Forestil dig, at du har et hus, hvor taget er utæt. Du tilkalder en håndværker, som siger, at han vil reparere det og tager penge for det, men det regner fortsat ind. Du ringer til et konkurrerende firma, men resultatet bliver det samme. Sådan går der flere år, og pludselig kommer der en mand, et helt andet sted fra, som tidligere har repareret mange tage. Han taler godt nok som en havnearbejder, men har opnået resultater, så du beslutter at give ham en chance.

Det er det der sker med Trump. Republikkernes Parti har han blot benyttet som en hjælpestruktur, som giver ham mulighed for at gå ind i kampen. Han er ikke en del af det republikansk-demokratiske establishment, men han har sejret, besejrede Obamas koalition og er blevet i stand til at bygge sin egen.

 

Bedre forhold til Rusland

I begyndelsen af det 21. århundrede havde George Bush jr. og Vladimir Putin et godt forhold til hinanden og havde fælles interesser – kampen mod islamisk terrorisme og eventuel stabilisering af Afghanistan. Trump bliver nødt til at tænke på fælles interesser. Begge stormagter har mange fælles interesser, som dog er blevet skubbet tilbage, især på grund af konflikten i Ukraine.

Trump vil givetvis gerne løse disse ting med Putin hurtigst muligt. Trump er businessmand og realist. Jeg er overbevist om, at han vil skitsere amerikanske prioriteter og der vil foregå en rational debat mellem de to.

Jeg forventer, at Trump giver Putin mere eller mindre frie hænder i det tidligere Sovjetunionen, undtaget baltiske lande. Han vil give Putin frie hænder i Centralasien og Kaukasus og vil til gengæld forlange frie hænder i Latinamerika.

Deres forhold vil utvivlsomt ikke fungere som under Obama, som i russiske øjne er en svækling. Trump vil ikke gå ud med hjertet i hånden.  Den slags duer ikke i Rusland. Trump ved derimod, at den russiske kultur respekterer magt, og vil derfor ikke fremtræde som en svækling, men derimod en hård mand, så han og Putin kan tale sammen på samme niveau.

Share This