Den ny EU-Kommission, hvilke poster får Visegrad-landene?

Vera Jourova Foto- Arno Mikkor, Aron Urb

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Centraleuropa: Sammensætningen af den ny EU Kommission er nu faldet på plads, forudsat den bliver godkendt af Europaparlamentet. Og medier og eksperter er naturligvis optaget af, hvem der har vundet og tabt. Det gælder naturligvis også landene fra øst, der ikke har været tilfredse med den foreløbige sammensætning. De fik i hvert fald ikke formandsposten for Kommissionen og heller en af de tre ”executive” viceformandsposter.

Mest prestige er naturligvis forbundet med at få de tunge økonomiske poster. Tjekkiets ministerpræsident Andrej Babis havde da også satset på det, ud fra en argumentation om at Tjekkiet har en åben økonomi og derfor er meget afhængig af EU’s indre marked. Valget faldt på Vera Jourova, medlem af den tidligere Kommission for Tjekkiet med ansvar for det juridiske område. Hun bliver en af de fem vicepræsidenter – ud over de tre vigtigste ”executive” viceministerpræsidenter og får ansvar for ”transparans og europæiske værdier”. Babis selv erklærer sig tilfreds, men oppositionen håner regeringen for ikke som ønsket at have fået en af de tungeste poster.

Slovakken Moros Sefcovic, tidligere EU kommissær for energi får området institutionelle relationer og strategier, som bl.a. vedrører konkurrencepolitikken og dermed også relationerne til Kina og USA. Sefcovic stillede op ved sidste præsidentvalg i Slovakiet for Smer-SD, men tabte.

Ungarns Lászlo Trócsányi får posten som kommissær for EU’s naboskabspolitik og udvidelse. Posten kan umiddelbart forekomme vigtig, men en udvidelse af EU er ikke lige nu på tapetet, og EU’s naboskabspolitik står i stampe. Det er i hvert fald de fleste eksperters vurdering.

Polens Janisz Wojciehowski, medlem af Europaparlamentet, bliver ansvarlig for landbrugspolitikken. Han har været medlem af Europaparlamentet og i den egenskab været med i komiteen for landbrug. Den post er ganske ”tung”, EU’s landbrugspolitik er vigtig for Polen.

Share This