Den kroatiske præsidents Ruslandsbesøg

Den kroatiske præsident Kolinda_Grabar-Kitarovic Foto·Security & Defence Agenda

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien/Rusland: I oktober aflagde Kroatiens præsident Kolinda Grabar-Kitarovic officielt besøg i Rusland, hvor hun bl.a. mødtes med både præsident Vladimir Putin, ministerpræsident Dmitri Medvedjev samt patriarken for den russisk ortodokse kirke. Den kroatiske præsident tog under besøget også del et russisk-kroatisk økonomisk forum.

Samtalerne drejede sig for en stor del om de tosidede økonomiske forbindelser, især på energiområdet. Også krakkede koncern Agrokor, som russiske banker har lånt penge (har 1.5 mia. euro til gode) var til debat. Rusland hævder, at den kroatiske stat skal betale udestående gæld, men det afvises fra kroatisk side.

Omkring Ukraine sagde Grabar-Kitarovic, at hun håber en gennemførelse af Minsk II aftalen vil befri Europa fra ustabilitet og fjerne sanktionskrigen mellem Vesten og Rusland, der, som hun sagde,” går ud over vores borgere og virksomheder”. Hun sagde endvidere, at Kroatiens satsning på Tre-have projektet med øget integration ned gennem Østeuropa fra Østersøen via Adriaterhavet til Sortehavet, ikke er vendt mod Rusland og heller ikke Tyskland. Det er åbent for tredjelande, også for Rusland.

Den kroatiske præsident inviterede Putin på genbesøg i Kroatien i 2018.  Præsidentens besøg skal styrke Kroatiens position, fremme russisk turisme i Kroatien, øge importen af gas fra Rusland og føre til anlæg af en havn for flydende gas (LNG) på øen Krk.

Derudover ønskede Grabar-Kitarovic at lægge politisk afstand til ministerpræsident Andrej Plenkovic, der tidligere har udtalt sig  mere antirussisk.  Kroatien ønsker også russisk støtte i den uløste strid med Slovenien om fastlæggelse af søgrænsen mellem de to lande ud for Piran halvøen. Russerne håber til gengæld, at Kroatien vil støtte eksport af mere russisk gas til Europa via Turkish Stream gasledningen.

Den kroatiske præsidents besøg har afgjort større betydning for Kroatien end for Rusland. Den russiske eksport af gas til Kroatien udgør kun 0.6 pct. af den samlede eksport, men som sagt af Maxim Samorukov fra Carnegie Endowment, er den kroatiske præsidents besøg for Putin et bevis på, at Rusland ikke er isoleret.

Over de sidste måneder er det lykkedes Kolinda Grabar-Kitarovic at mødes med både den kinesiske, den amerikanske og den russiske præsident, godt gået af en præsident for et land med  4 mio. indbyggere.

Share This