Den kroatiske perle ved Adriaterhavet

Dubrovniks idyliske havn Foto: Ota Tiefenböck

Dubrovniks idyliske havn Foto: Ota Tiefenböck

Den kroatiske by Dubrovniks bymur er ikke kun fantastisk, den har også beskyttet byen i flere århundreder og dermed reddet den for fremtidige generationer.

Af Ota Tiefenböck

Kroatien: Kroatien har en by, der er ganske enestående. Byen hedder Dubrovnik og ligger i det sydlige Kroatien ved Adriaterhavet og byder på et hav af seværdigheder i særklasse.

Dubrovnik har mange interessante seværdigheder og mange andre turistmagneter, eksempelvis de gode strande i nærheden af byen eller byens rige kulturliv, men byens gamle bymur, er uden tvivl byens seværdighed nummer et. Den regnes for at være en af de bedst bevarede bymure i verden og en af de mest imponerende. Blandt andet fordi den er intakt i hele sin længde, men også fordi den omkranser en så smuk by som Dubrovnik.

Udsigten fra byens bymur Foto: Ota Tiefenböck

Udsigten fra byens bymur Foto: Ota Tiefenböck

Det er også hovedsageligt bymuren, der gennem hele sin historie har sikret Dubrovniks overlevelse og frihed. I de tidlige tider, da Dubrovnik var selvstændig bystat, har den hindret fjendtlige angreb fra fremmede hære og i den seneste tid ved at give Dubrovnik det karakteristiske look, som hvert år tiltrækker mange turister til byen.

Dubrovniks bymur omkranser hele den gamle bydel og er tilgængelig for turister. Turen rundt om byen på muren er en fantastisk måde at opleve Dubrovnik på. Hele bymuren er knap to kilometer lang, men man må være forberedt på, at turen kan tage meget længere tid, end det normalt tager at gå to kilometer. Der er nemlig hele tiden noget at kigge på.

Først og fremmest udsigten over byens smukke terracota og jordfarvede tage og huse med Adriaterhavets azurblå baggrund, men også udsigten over de mange ganske almindelige huse med vasketøjet hængende på tagterrasser og balkoner og byens mange seværdigheder.

Den flotteste udsigt over byen er fra det runde Minceta Tårnet, som dominerer den nordvestlige del af bymuren og som samtidig med sine 25 meter er bymurens højeste punkt. Navnet stammer fra den familie som ejede grunden, hvor den blev færdigbygget i 1464.

Dubrovniks største fort ved navnet Lovrijenac, som ofte bliver kaldt for Dubrovniks Gibraltar, ligger uden for bymuren, hævet 37 meter over havet. Der er to hængebroer til fæstningen, hvor over der står skrevet: “Non Bene Pro Toto Libertas Auro” ( Frihed kan ikke købes, end ikke for alleverdens guld). Fortet er i dag en musik- og teaterscene, hvor der især om sommeren foregår en livlig aktivitet.

Bymuren har 17 tårne og fem bastioner, som alle er en lille seværdighed i sig selv så beregn mindst tre timer til turen, som på grund af den ofte meget voldsomme varme, helst ikke skal foregå midt på dagen.

Dubrovnik bymurs historie går helt tilbage til det 7. århundrede, hvor byen fik sin første bymur. Den nuværende er

Dubrovnik hovedgade Foto. Ota Tiefenböck

Dubrovnik hovedgade Foto. Ota Tiefenböck

bygget i gennem flere perioder, mellem det 12. og det 17. århundrede, men hovedparten af den er bygget i det 14. og 15. århundrede. Den er 1940 meter lang, hele 6 til 4 meter tyk på landsiden, 1,5 til 3 meter tyk på siden der vender mod havet, og har et højeste punkt på 25 meter.

Dubrovniks bymur er byens vigtigste seværdighed, men langtfra den eneste. Byen bugner med spændende seværdigheder. Mange af dem er koncentreret omkring Dubrovniks gågade Placa, som for eksempel Franciskanerklostret, som kan bryste sig af verdens tredje ældste apotek, som har fungeret siden 139. Klostret har også et museum med en fin samling af kunst samt gammelt apotekerudstyr.

Et andet spændende kloster, Dominikanerklostret ligger i den nordøstlige del af byen og har en fin samling af malerkunst fra det 14 til 15 århundrede. Det er ikke noget problem at finde spændende seværdigheder, byen bugner af dem, men Dubrovniks charme ligger også i den særlige stemning der er i byen. At slentre rundt i den gamle bydel og havn og udforske den kroatiske gastronomi og gode vine vil ofte være en ligeså stor oplevelse.

Share This