Demonstrationerne i Bulgarien er også en udfordring for EU

Bulgarsk flag Foto: klearchos-kapoutsis

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: EU tøver, når det gælder demonstrationerne i Bulgarien. Det konstaterer Danica Yotorova i en analyse for den liberale tænketank ECFR (27.7.2020). Titusinder af bulgarere har demonstreret hjemme og udenfor Bulgariens ambassader i udlandet. Demonstrationerne er de mest omfattende siden 2013. Kravet er chefanklager (”chief procecutor”) Ivan Geshevs – og regeringens afgang.

En del skandaler har i den sidste tid ramt Bulgarien. Rumen Radev, præsident siden 2017, har støttet demonstranterne, derfor er han blevet chikaneret af politiet. I sin tid nægtede han at godkende udnævnelsen af chefanklageren (Geshev), men regeringen omgjorde afgørelsen og fastholdt udnævnelsen. Og lederen af det tyrkiske parti for Friheder og Rettigheder Ahmed Pagan er involveret i en ”villa skandale”, gående på at han mod loven har forment folk adgang til stranden fra sin villa.

Demonstranterne har også protesteret mod den generelt udbredte korruption, oligarkernes magt og de skandaløse forhold inden for retssystemet. Som andre lande i Europa er Bulgarien ramt af fænomenet ”masseprotestdemokrati”. På indeks over mediefrihed rangerer Bulgarien hel nede på 111. pladsen, værre end i noget andet EU-land. At EU tøver med at reagere, når det gælder forholdene i Bulgarien skyldes for en stor del, at Boris Borissov, ministerpræsidentens parti, er med i den kristelig-demokratiske gruppe i Europaparlamentet (EPP).

EPP gruppen har ligefrem rost GERBs kamp mod corona pandemien og mod korruptionen. Fidesz, Viktor Orbáns parti, har fået suspenderet medlemskabet af EPP gruppen. Det er ikke sket for GERB og sker næppe, og det uanset at forholdene for medier, retsvæsen og omfanget af korruption er større i Bulgarien end i Polen og Ungarn, der som bekendt begge har været i søgelyset i Bruxelles. Borisov, Bulgariens regeringschef, optræder klart mindre provokerende end Ungarns Viktor Orbán. Og i global sammenhæng hører demonstrationerne i Bulgarien til ”småtingsafdelingen”.

Geopolitisk spiller demonstrationerne i Hongkong en langt større betydning.  GERB, regeringspartiet i Bulgarien, modsat i Polen og Ungarn, har anlagt en forholdsvis pro-EU linje. Det spiller afgjort også en rolle. Bulgarien satser på euromedlemskab og har fået ERM II status, det første skridt til fuldt medlemskab af euroen. Det sker uanset landets ret så miserable økonomi. Gennemsnitslønnen i Bulgarien er den laveste i hele EU. Over de sidste år er landets samlede BNP kun steget med 50 pct. eller 4 gange mindre end Rumæniens. En del skyldes den dårlige brug, ofte misbrug af de mange udbetalte EU-midler.

Geostrategisk er Bulgarien vigtigt placeret, op til Sortehavet og med grænse til Tyrkiet. Forholdet til Rusland har, stik modsat Rumæniens, traditionelt været ret tæt og positivt af historiske årsager, med rødder tilbage til tsar-tiden. Præsident Rumen Radev regnes for mere Rusland-positiv end GERB, han går ind for en flervektor politik med gode relationer på samme tid til EU, Rusland og Kina. Den politik er ikke oppe i tiden. Det kan Borisov spille på og udnytte. Ikke mærkeligt, at demonstranterne har råbt ”EU, er du blind?”     

Share This