De Grønne i ny nøglerolle efter kovending

 

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Tyskland: Dagens udmeldinger i de tyske medier gav yderligere næring til rygterne om, at den store koalition med CDU/CSU og SPD nok ikke fortsætter efter valget, og at der måske er et reelt borgerligt alternativ på vej. CDU/CSU og FDP har ikke flertal ifølge de seneste målinger, men De Grønne kan blive tungen på vægtskålen.

FDP kom med den markante udmelding, at partiet kræver posten som finansminister for at gå med i et regeringssamarbejde. Det vil i så fald kræve, at 75-årige Wolfgang Schäuble (CDU), en af de mest magtfulde tyske politikere, bliver ”ofret” til fordel for 39-årige Christian Lindner, som på forhånd har afskrevet posten som udenrigsminister. Samtidig afviser det liberale parti et regeringssamarbejde med De Grønne.

De Grønne, som indtil nu har været en fast bestanddel af Martin Schulz’ rød-rød-grønne projekt sammen med SPD og Die Linke, erklærer nu, at de er rede til at indgå i et regeringssamarbejde med CDU/CSU og FDP under visse betingelser – bl.a. kræver partiet afskaffelse af benzin- og dieseldrevne biler til fordel for el-biler senest i 2030. Et krav, som de store bilfabrikker i Sydtyskland i form af BMW og Mercedes-Benz, forholder sig noget tøvende til.

Dagens mest markante udmelding kom fra Bayern, hvor CSU-chefen Horst Seehofer udtalte sig positivt til fordel for en kommende borgerlig sort-gul regering med CDU/CSU og FDP. Umiddelbart afviser han et samarbejde med De Grønne, men siger samtidig, at hvis kommende regeringsforhandlinger bliver ledet af Winfried Kretschmann, De Grønnes ministerpræsident i Baden-Württemberg, kan han sagtens forestille sig et samarbejde. Desuden holder Seehofer fast i en øvre grænse for indvandring for at gå med i en regering. Merkel har klart afvist Seehofers krav, som dog støttes af FDP.

Ifølge de seneste meningsmålinger står den sort-gul-grønne Jamaica-konstellation til 53-54 procent, mens en ren sort-gul regering kun står til godt 45 procent efter CDU/CSU’s seneste tilbagegang til godt 36 procent.

Share This