De Grønne bejler til CDU og Merkel

Winfried Kretschmann Foto: Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen

Valgkampen er for alvor skudt i gang i Tyskland. Ministerpræsident Winfried Kretschmann i delstaten Baden-Württemberg anser det for realistisk, at De Grønne kan nå over 10 procent. Samtidig antyder han en radikal kursændring for partiet i form af et muligt borgerligt regeringssamarbejde med CDU/CSU

Af Michael Skovgaard

Tyskland: De to seneste meningsmålinger i Tyskland viser en stabil tendens med ca. 40 procent til CDU/CSU og omkring 8 procent til både De Grønne og FDP – to mulige kandidater til en regeringskoalition efter valget.

Til ugemagasinet ”Focus” sagde Kretschmann, at han er åben over for et samarbejde med både Merkel og Schulz. Hidtil har partiet været en vigtig brik i Martin Schulz’ satsning på en rød-rød-grøn regering med SPD, Die Linke og De Grønne efter valget. Et projekt, som på nuværende tidspunkt ikke virker realistisk, da den rød-grønne blok kun kan mønstre godt 40 procent af stemmerne.

Et mere realistisk alternativ er en CDU/CSU-regering med enten De Grønne eller FDP som juniorpartner, da der kun skal rykkes 2-3 procent, før en eventuel konstellation kan opnå flertal – et alternativ kan være en såkaldt Jamaica-koalition med begge de små partier.

67-årige Kretschmann, som leder koalitionen mellem CDU og De Grønne i Baden-Württemberg, tilhører partiets pragmatiske højrefløj sammen med Tübingens omstridte borgmester Boris Palmer. Udmeldingen kommer som led i et internt slagsmål i partiet og et muligt opgør med partiets hidtidige holdning til flygtninge og migranter.

Både Kretschmann og Palmer har plæderet for en skrappere kurs over for kriminelle indvandrere og hurtigere hjemsendelse af afviste asylsøgere, hvilket går stik imod De Grønnes kurs i Berlin og Hamburg, hvor partiet traditionelt er en del af venstrefløjen i tysk politik. Spørgsmålet er, om Kretschmann kan sætte sig igennem og få partiet til at fremstå som en seriøs og regeringsduelig partner i en borgerlig regering efter længere tids krise for partiet, som har været nede og snuse til spærregrænsen på 5 procent i flere meningsmålinger tidligere på året.

Samtidig udtalte CSU-chefen Horst Seehofer i den forløbne uge, at han godt kunne leve med De Grønne som et ”nødvendigt onde” i en mulig regering. Et klart signal om, at CDU’s søsterparti i Bayern er rede til at strække sig meget langt for at undgå en ny ”groko” med SPD og Martin Schulz. Seehofers udmelding kan også tolkes derhen, at en erfaren og pragmatisk politiker fra Bayerns nabodelstat måske ville være et bedre valg end ”varm luft” og vankelmodighed fra Berlin i form af Schulz og Merkel. Det tyske valg handler ikke kun om partipolitik – regionale interesser har lige så stor vægt, og konflikten mellem Sydtyskland og Berlin ligger og ulmer som den oversete faktor, der kan få afgørende indflydelse på valget til Forbundsdagen i september.

Share This