Dansk film om den ukrainske konflikt i kapløb om international pris

Foto: Simon Lereng Wilmont

Danmark/Ukraine: På lørdag 15. december kåres Europas bedste dokumentarfilm af European Film Academy og blandt de fem nominerede film er den danske ’OLEGS KRIG – EN BARNDOM I SKYGGEN AF KRIG’ (eng: The Distant Barking of Dogs) af filminstruktør Simon Lereng Wilmont.

Filmen er blevet højaktuel i takt med optrapningen af den russiske/ukrainske konflikt. Den udspiller sig på frontlinjen af krigen i det østlige Ukraine og følger den 10-årige ukrainske dreng Oleg gennem et helt år, og viser hvordan krigen gradvist udvisker hans barnlige uskyldighed.

Oleg bor sammen med sin elskede bedstemor Alexandra i en lille landsby tæt ved fronten. Uden andre steder at tage hen, kan Oleg og Alexandra blot se til, mens byens øvrige indbyggere rejser væk. Hver dag bliver en stadig større kamp, for krigen synes ikke at have nogen afslutning. I den nu halvtomme landsby hvor Oleg og Alexandra er ladt tilbage, viser filmen hvor skrøbelige – men samtidigt livsvigtige – de tætte, personlige relationer er for overlevelsen.

Siden filmens verdenspremiere på IDFA og senere danske premiere på CPH:DOX i marts ’18 har filmen høstet 19 store priser og anerkendelse deriblandt Dragon Award i Göteborg, prisen for bedste dokumentarfilm i Thessaloniki, Warszawa, Tel Aviv, Oslo, Seoul og Sao Paulo og ikke mindst hovedprisen for bedste debutfilm på verdens største dokumentarfestival IDFA i Amsterdam.

Lørdag aften har filmen chancen for at blive kåret som Europas bedste, når European Film Academy uddeler priser i Sevilla. Herhjemme bliver filmen atter aktuel, når den får TV-premiere i en ny børneversion lørdag 15. december kl. 17.00 på DR Ultra og vises i sin oprindelige længde (voksenversion) Juledag, tirsdag 25. december kl. 23.00, på DR2.

Share This