Centraleuropæisk indblik: Underigspolitisk kaos i Tjekkiet

Borgen i Prag set fra Karlsbroen  Foto: Ota Tiefenböck

Borgen i Prag set fra Karlsbroen Foto: Ota Tiefenböck

Alt for mange aktører og en uklar politisk linje skaber usikkerhed om den udenrigspolitiske retning i Tjekkiet

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: I Tjekkiet har der i 2014 hersket stor usikkerhed omkring landets udenrigspolitik, både indholdet, og om hvem der lægger linjen. Petr Kratchvil, direktør for Institut for Internationale Relationer, ser således for sig ikke mindre end fire forskellige linjer i udenrigspolitikken.

Én er præsident Milos Zeman’s. Han har i 2014 været særdeles aktiv på den udenrigspolitiske scene, og han følger bestemt ikke den ”havel’ske” politik, opkaldt efter afdøde præsident Václav Havel, og som prioriterer menneskerettighederne højt og derfor lægger stor afstand til bl.a. Putin’s Rusland. Da Zeman besøgte Kina, var økonomi, ikke menneskerettighederne, i fokus, og i forholdet til Rusland og Ukraine-konflikten lægger Zeman klart afstand til sanktionspolitikken og fordømmelserne af den russiske politik.

I den anden ende af skalaen har vi de politiske ”høge” i forhold til Rusland, især repræsenteret ved oppositionspartiet TOP09 og tidligere udenrigsminister Karel Schwarzenberg.

Midt imellem finder vi dem, Kratchvil kalder ”multilateralisterne” og ”pragmatikerne”. De er solidt repræsenteret i udenrigsministeriet og statsministeriet, og de ønsker at Tjekkiet skal høre til det europæiske ”mainstream”, når det gælder landets udenrigspolitik.

Endelig finder vi en fjerde linje omkring partiet ANO og finansministeren, Andrej Babis, der frem for alt plejer forretningsinteresser og derfor er imod sanktionerne mod Rusland og søger at begrænse dem mest muligt.

De tre af linjerne er ”socialdemokratiske”, men stemmer alligevel ikke helt overens. Alt i alt tegner der sig en udenrigspolitisk linje, der afviger klart fra for eksempel den polske, der er ”hård”, når det gælder Rusland, og derudover atlantisk og pro-NATO.

Tjekkiet er udenrigspolitisk tæt på Slovakiet, hvor udenrigsministeren Miroslav Lajcak mener, at EU’s politik har været forkert helt fra begyndelsen af Ukraine-krisen.

Share This