Centraleuropæisk indblik: Rusland skaber debat i Slovakiet

tiden er inde til at reducere de sanktionerne mod Rusland, mener Robert Fico  Foto: MGlen

tiden er inde til at reducere de sanktionerne mod Rusland, mener Robert Fico Foto: MGlen

Den europæiske politik over for Rusland skaber splid i Slovakiet, hvor premierminister Robert Fico og præsident Andrej Kiska trækker hver i sin retning.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: Sanktioner og den europæiske politik over for Rusland skaber tvivl og megen debat i Slovakiet. Den slovakiske præsident Kiska) og ministerpræsidenten Robert Fico trækker hver i sin retning, og rigtig mange er i tvivl.

Den politiske kommentator Ivo Samson skriver i avisen ”Pravda” (25.2.15), at den slovakiske position er svær. På den ene side vil landet udvise loyalitet over for EU, på den anden side har Slovakiet en egen interesse i at fastholde dialogen med Rusland. Ikke mindst ud fra økonomiske interesser, især at sikre de fremtidige leverancer af gas fra Rusland.

Slovakiet ønsker derfor ifølge ham partnerskab med både Rusland og Ukraine. I tv-stationen RTVS udtaler Robert Fico således, at tiden er inde til at reducere de sanktioner, der er rettet mod enkeltpersoner. Sådanne sanktioner er kun symbolske og endda skadelige, for dialog er vejen ud af den kolde krig.

Tidligere minister for det kristelige KDH og formand for Slovakisk-Russisk Selskab går videre og siger, at afvikling af sanktionerne vil være et godt signal til Rusland og vil fremme mulighederne for en diplomatisk løsning. Den holdning deles ikke af for eksempel Robert Ondrejcak fra Centret for Europæisk-Atlantiske Relationer, som mener, at Rusland ikke har opfyldt sine forpligtelser, derfor skal sanktionerne fortsætte.

 

Kilde ”Pravda” 26.2.15

Share This