Centraleuropæisk indblik: Politisk ustabilitet i Polen i sigte

 

Den polske by Gdansk Foto: Ota Tiefenböck

Den polske by Gdansk Foto: Ota Tiefenböck

Det polske parlamentsvalg i oktober kan føre til politisk ustabilitet i Polen. De seneste meningsmålinger viser, at ingen af Polens store partier får mere end en tredjedel af stemmerne.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Andrzej Duda er indsat som ny præsident i Polen. Nu venter alle på det næste kapitel: parlamentsvalget den 25. oktober. Valgkampen er allerede i fuld gang.Valgets udgang er usikker, men ét er ganske sikkert: efter valget bliver Polen politisk ustabilt, og det uanset om Borgerplatformen eller Ret og Retfærdighedspartiet danner regering. Ingen af de to store partier ser ifølge meningsmålingerne ud til at få over en tredjedel af stemmerne.

Ved præsidentvalget fik musiker Pawel Kukiz et stort antal stemmer blandt de unge, men det er usikkert om tendensen holder til oktober og fortsætter også efter Kukiz’ nye partidannelse.

Meget afhænger af, hvad de andre mere etablerede partier kan tilbyde vælgerne og ikke mindst de utilfredse unge vælgere. Her spiller de såkaldte ”skraldespandsoverenskomster”, en helt særlig rolle.

Emnet er kontroversielt. Ifølge Jan Czarzasty i Gazeta Wyborcza kan de polske arbejdsgivere ikke længere som før klare sig i den internationale konkurrence takket være lave lønninger, men i stedet søger at dække sig ind og minimere omkostningerne gennem korte ansættelsesaftaler af især de unge og med elendig sikring af de ansatte, for eksempel omkring pensionsindbetalinger, opsigelsesvarsler, løn under sygdom, barselsorlov mv.

Den type aftaler skaber ”elasticitet” på arbejdsmarkedet, men prisen er høj. Mange veluddannede vælger at emigrere eller under tvang blive ”selvbeskæftigede”. De usikre arbejdsforhold skader dermed den polske økonomi.

Czarzasty gør opmærksom på, at Bulgarien, EU’s fattigste land, har en større ”high-tech” end Polen. ”Skraldespandsoverenskomster” og ”junk jobs” har været kendt i Polen i mere end 10 år. De har med årene skabt utilfredshed og bidraget til at nedbringe fødselstallet, der efterhånden er det laveste per kvinde i Europa.

Stort set alle partier lover at gøre noget ved problemet med ”skraldespandsoverenskomsterne”; spørgsmålet er blot, om de vil og kan leve op til valgløftet.

Share This