Centraleuropæisk indblik: Kold krig mod Ungarn

Viktor Orbán taler på Kossuth ter i Budapest  Foto: Derzsi Elekes Andor

Viktor Orbán taler på Kossuth ter i Budapest Foto: Derzsi Elekes Andor

Viktor Orbáns enegang i Ungarn skaber røre i udlandet og resulterer i stigende kritik fra EU og USA

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Viktor Orbán og Fidesz er i de sidste ugers tid blevet sat under hårdt pres på både hjemmefronten, for eksempel på grund af protesterne mod forslaget om en særlig internetskat, og fra omverdenen, både fra EU og fra USA.Både USA og EU har siden Fidesz’ jordskredssejr i 2010 været kritiske over for det illiberale demokrati, som Orbán har praktiseret, men udviklingen i Ukraine og den ny kolde krig med Rusland, har mærkbart forstærket ”krigen”.

EU og USA er stærkt utilfredse med den ungarske regerings modstand mod sanktioner over for Rusland, det ungarske krav om autonomi for ungarere bosiddende i Ukraine, og med den ungarske støtte til etableringen af ”South Stream”, gasledningen fra Rusland til Europa

Dertil kommer samarbejdet med Rusland om udbygning af atomkraftværket i Paks, som bestemt heller ikke stemmer med EU’s politik om at formindske energiafhængigheden af Rusland.

Fidesz’ parlamentariske talsmand Lászlo Köver talte for nylig om en ”verbal kold krig” rettet mod Ungarn og tilføjer, at Bruxelles ikke bør kunne diktere, hvad Ungarn skal gøre, på samme måde som Moskva gjorde det i sin tid. Til nyhedskanalen ”HirTV” erklærede han, at hvis nogen ”vest for os” tager demokratiet alvorligt, skulle de standse den ”verbale koldkrig”, for den vil undergrave det positive billede, de fleste ungarere trods alt har af Vesten. Köver har talt til fordel for ”gradvis ungarsk tilbagetrækning fra EU”.

Noget tyder på uenighed herom inden for Fidesz selv. Orbán er kommet under stigende pres og måtte trække forslaget om internetskat tilbage, og den slags indrømmelser er han bestemt ikke vant til.

Til gengæld ser det ikke så skidt ud med den ungarske økonomi. Trods ”uortodoks” økonomisk politik er der udsigt til en vækst på 2.8 pct. og 2.3 pct. i 2015. Hører sanktionskrigen med Rusland op, vil Ungarn få 300.000 euro mere i indtægter – om dagen! Så den ungarske politik over for Rusland har også en økonomisk forklaring.

Kilde: ”Hungary Matters” og ”Hungarian Spectrum”.

Share This