Centraleuropæisk indblik: Kaos i meningsmålinger i Polen

Gdansk

De polske meningsmålinger viser vidt forskellige resultater, hvem fører egentlig i Polen?

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: De seneste meningsmålinger i Polen i december måned giver os ikke reel information om den politiske sitaution i landet, for de viser vidt forskellige resultater. Den ene, gennemført af ”TNS” viser, a Kaczynski’s Ret og Retfærdighedspartiet bliver det største parti, hvis der var valg nu, 36 procent  mod 31 procent Den den anden, gennemført af CBOS giver Borgerplatformen et stort forspring, 43 procent mod 28 procent. En del borgere er kritisk indstillet over for meningsmålinger generelt, men et andet kritikpunkt kan være selve metoden, der bliver anvendt i meningsmålingerne, og om meningsmålingen er foregået anonymt.

Det er ikke tilfældet i CBOS-målingerne, hvor meningsmålingsinstituttet kender navn og adresse på de adspurgte, men naturligvis ikke offentliggør dem. Det er usikkert, om det er forklaringen, men det er til gengæld sikkert, at det kan være svært at tage de polske meningsmålinger for god vare.

Netop nu ses der med spænding på meningsmålingerne i Polen, for det polske liv er turbulent, for at sige det mildt. Nye personskandaler om toppolitikeres privatøkonomi og rejseudgifter er dukket op, og lokalvalgene for nylig har med god grund været genstand for hidsige debatter.

IT-systemerne fungerede ikke, og mystiske resultater dukkede op. Antallet af ugyldige stemmer var således usædvanligt højt, og fremgangen for Bondepartiet (PSL) helt ud over det sædvanlige. Valgkommissionen havde ikke gjort sit arbejde godt nok og har ikke lært af tidligere fejl.

Men bevidst valgsvindel er svært at få øje på, det regerende Borgerplatformen havde vel ikke nogen interesse i at forære Bondepartiet en valgsejr.

Under demonstrationen den 13. december, årsdagen for indførelsen af undtagelsestilstand i Polen i 1981, erklærede Jaroslaw Kaczynski ikke desto mindre, at der var tale om planlagt valgsvindel. Hvordan det nu end så er, er det fortsat tvivlsomt, meningsmålinger eller ej, hvilket parti, der egentlig fører i Polen her og nu.

Share This