Centraleuropæisk indblik: Ewa Kopacz på pragmatisk kurs

Polens nye premierminister Ewa Kopacz  Foto: Platforma Obywatelska RP

Polens nye premierminister Ewa Kopacz Foto: Platforma Obywatelska RP

Polens nye premierminister Ewa Kopacz fortsætter Donald Tusks forsigtige pragmatiske linie og  lægger ud med forsoning og 28 valgløfter.

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Donald Tusk er trådt tilbage som Polens premierminister for at blive EU-præsident, og tidligere sundhedsminister og formand for parlamentet, Ewa Kopacz er blevet hans afløser. Der er dermed lagt op til en ”ny start”, når det gælder de interne forhold i det regerende parti, Borgerplatformen, som på det seneste har været ramt af fraktionsstridigheder. Ewa Kopacz var nært knyttet Donald Tusk, men hvor Tusk har været opsat på at få fjernet eller isoleret modstandere i partiet, lægger Ewa Kopacz op til forsoning ved at inddrage Tusk’s modstandere. Frem for alt den fløj i partiet, der er knyttet til Grzegorz Schetyna. 

Kopacz er gået endda så langt som til at udnævnte Schetyna til ny udenrigsminister efter Radoslaw Sikorski, der i stedet fik jobbet som parlamentsformand, og det uanset Schetyna ikke tidligere har beskæftiget sig ret meget med udenrigspolitik. Kopacz appellerer også til at få fjernet den hadefulde stemning, der har præget den politiske debat siden flykastrofen ved Smolensk i april 2010, hvor daværende præsident Lech Kaczynski og over 90 andre nøglepersoner døde. Der skal være valg i Polen i 2015, så der er behov for enhed og sammenhold.

Meningsmålingerne lige efter Kopacz’ tiltræden som ministerpræsident gav Borgerplatformen et løft. Men kan fremgangen holde? Meget tyder på mere ustabilitet efter valget.

I åbningstalen (”exposé”) i sidste uge og i forskellige interwiew’s fastholder Ewa Kopacz den forsigtige pragmatiske linje fra Donald Tusk’s tid. I de 45 minutter, talen varede, blev der givet 28 løfter til vælgerne. Der skal for eksempel bygges flere vuggestuer og før-skoleklasser og seniorboliger, mens pensioner og familieydelser skal opjusteres. Der skal vedtages en finanslov, der meget minder om et valgoplæg.

I de mest kontroversielle spørgsmål relateret til kirke og moral holder Ewa Kopacz lav profil, for eksempel i spørgsmål om kunstig befrugtning, lov om forbud mod vold mod kvinder, partnerskab mellem ikke-heteroseksuelle og, ikke mindst, når det gælder liberalisering af den benhårde abortlovgivning.

I spørgsmålet om mulig polsk deltagelse i euroen er Kopacz også forsigtig. Principielt vil Polen godt med, men på et tidspunkt, hvor Polen er parat. Trods økonomisk fremgang er der stadig grund til bekymring. En rapport for nylig om tilstanden af polsk landbrug afslørede, at der stadig er meget store problemer for polsk landbrug, som mest af alt minder om perioden før 1989. Ineffektivt og utidssvarende og i for høj grad båret oppe af EU-tilskud.. Også statssubsidierne til urentabel minedrift vejer tungt. Men før valget skal der ikke forventes reformer, på grund af frygten for vælgernes dom.

Samme dag som åbningstalen vedtog parlamentet restriktioner over for import af billig kul fra Rusland med henvisning til for ringe kul-kvalitet. Udviklingen i Ukraine og forholdet til Rusland vejer naturligvis også tungt. Den hårde ”missionerende” kurs under Radoslaw Sikorski er tilsyneladende erstattet af en mere pragmatisk og realistisk linje i forholdet til både Rusland og Ukraine.

Polen, siger Ewa Kopacz, vil ikke give tomme løfter til Ukraine, men vurdere konkret, hvad der sker i Ukraine og hjælpe med at gennemføre økonomiske reformer efter princippet om ”hjælp til selvhjælp”. Forholdet til Rusland skal ikke alene være militær konfrontation. Polen skal satse på et godt forhold til EU og NATO, føre en ”balanceret politik” og styrke Polens position i Europa, som ifølge Kopacz er den bedste garanti for Polens sikkerhed.

Share This