Centraleuropa kritisk over for NATO og positiv over for Rusland

Visegrad landene

Centraleuropa: En meningsmåling lavet af International Republican Institute (IRI) i de fire Visegrad lande Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn indikerer en stigende utilfredshed med NATO og de euro-atlantiske institutioner og en stigende positiv tilgang over for Rusland.

NATO`s tilstedeværelse i Europa er tidligere blevet betragtet som en vigtig indsats for fred og sikkerhed i Europa. I dag mener 60 procent slovakker, at NATO`s tilstedeværelse i Europa blot øger spændinger og usikkerhed. 75 procent af slovakkerne mener derudover, at Rusland burde være landenes sikkerhedspartner. Samme mener 59 procent af tjekkere, 54 procent af ungarere, og 35 procent af polakker. Undersøgelsen afslører desuden indbyggernes manglende støtte til den såkaldte europæiske identitet og værdier.

Mere end en tredjedel af de adspurgte i Tjekkiet (40 procent) og Slovakiet (36 procent) føler EU presser dem til at opgive de traditionelle værdier, mens hele 41 procent af slovakkere mener, at “Rusland værner om de traditionelle værdier “(Tjekkiet: 27 procent; Ungarn: 18 procent; Polen: 14 procent). ota

Share This