Centraleuropa afviser styrkelse af Frontex, bevogtning af grænser er en national opgave

Det ungarske grænsehegn Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet/Polen/Ungarn/Slovakiet: De fire centraleuropæiske lande Tjekkiet, Polen, Ungarn og Slovakiet afviser Jean-Claude Junckers forslag om udvidelsen af Frontex. Ifølge landene skal Frontex hjælpe EU landene med beskyttelsen af Schengen grænsen, men ikke overtage selve bevogtningen af grænserne. Indenrigsministrene fra de fire lande er blevet enige om landenes fælles standpunkt ved et møde i Bratislava tirsdag, skriver tjekkiske medier.

De fire lande er ligeledes skeptiske i forhold til opjustering af antallet af Frontex medarbejdere fra 1500 til 10.000, sådan som foreslået af Europa Kommissionen. Den mulighed skal ifølge de fire lande kun gælde ved særlige situationer, men ikke under normale forhold, hvor det skal være medlemslandene, der selv står for bevogtning af grænserne.

De fire landes indenrigsministre mødtes forud for et EU summit i Bruxelles, som begynder onsdag aften. Her er blandt andet Brexit og migration på programmet. Migration kommer på programmet torsdag og skal udover Frontex også handle om styrkelsen af samarbejdet med de afrikanske lande og oprettelse af asylcentre i Afrika. Donald Tusks talsmand Piotr Serafin gav dog tirsdag udtryk for, at mødet formentlig ikke resulterer i de helt store aftaler, da ikke noget afrikansk land foreløbigt har vist interesse for at have sådan et center på sit territorium.  ota

Share This