Bulgarien, nyt vendepunkt i regeringskrisen

                         

Hovedgaden i den bulgarske by Plovdiv Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Regeringskrisen eller snarere regeringskriserne har ramt Bulgarien hårdt. Pandemierne og faren for at blive inddraget i krigen i Ukraine har i sig selv skabt store økonomiske problemer og belastet forholdet til EU. Sidste uge meddelte Slavi Trifonov, at hans parti ”Der er sådant et Folk” (ITN) trækker sig fra regeringen. Partiet havde her fire ministre. Regeringen havde eksisteret i kun 6 måneder, blev oprettet i kølvandet på ikke mindre end tre parlamentsvalg i 2021.

Hovedårsagen til splittelsen i regeringen er denne gang uenighed om politikken over for Nordmakedonien, som har dybe etniske, historiske og kulturelle årsager. Den tyske kanser Olaf Scholz besøgte for kort tid siden Sofia , men det lykkedes ham ikke at opnå fremskridt i Makedonien-spørgsmålet. Så indtil videre vil Bulgarien fortsat nedlægge veto mod at give Nordmakedonien status som EU-ansøgerland.

Petkov forsøger at fortsætte som ministerpræsident i spidsen for en mindretalsregering og håber at Trifonov trods alt vil stemme for næste års finanslov. Alternativet vil formentlig være en overgangsregering (”care taker government”) frem til næste ordinære valg. Tilbageværende regeringspartier er ”Vi fortsætter Forandringen”, Bulgariens Socialistparti (BSP) og Demokratisk Bulgarien (DB). De har tilsammen 109 pladser i parlamentet, 11 fra et flertal. Oppositionen består af GERB (59 pladser), Bevægelsen for rettigheder og Friheder (MRF, 34 pladser) og ”Genfødsel” (13 pladser). 

Der har også været splid inden for regeringen om politikken over for Rusland. Petkov har lagt sig tæt op ad den officielle EU-politik. For få uger siden nægtede han således den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov at rejse til Serbien. Lavrovs fly fik ikke ret til at passere bulgarsk luftrum. Rusland har standset gasleverancerne til Bulgarien, der som andre lande ikke vil følge de regler for betaling, som kræves fra russisk side. Trods problemer med at få etableret alternative forsyningsmuligheder, fx via den nye gasledning fra Grækenland til Bulgarien, udelukker Petkov en ny gasaftale med Gazprom. Den nuværende udløber ved årets udgang. Trifonov´s parti er mindre afvisende over for en ny aftale, ønsker som det siges en ”afbalanceret løsning”. Også planen om allerede i 2024 at indføre euroen, har skabt problemer, også her har Trifonov´s parti (ITN) egne standpunkter, men ønsker nærmere analyser af fordele og ulemper. Regeringskrisen vil uundgåeligt udskyde datoen for bulgarsk deltagelse i euroen. De meget høje prisstigninger er i sig selv en hindring. 

Share This