Brno fejrer 100 år for Tjekkoslovakiets selvstændighed

En af udstillingshallerne i Brno Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet(VIDEO): Tjekkiets næststørste by Brno afholder i disse dage en festival ved navnet Re-publika, et tilbageblik på de 100 år, Tjekkoslovakiet har været et selvstændigt land, og ifølge initiativtagerne er det ingen tilfældighed, at festivallen bliver afholdt i netop Brno. Det var nemlig i Messecentret Brno i 1928, Tjekkoslovakiet fejrede sin 10 års eksistens med en kæmpeudstilling om landets første ti år. Brnos udstillingscenter blev dengang bygget til formålet og dets funktionalistiske arkitektur er den dag i dag en af Brnos vigtigste seværdigheder.

Den nuværende udstilling omhandler Tjekkoslovakiets 100-årige eksistens og består af flere udstillinger. Den vigtigste af dem er en udstilling af den tjekkiske maler og plakatkunstner, og en af de mest kendte art nouveau kunstnere, Alfons Muchas værk Det slaviske epos og plakater. Udstillingen hedder To verdener af Alfons Mucha og viser ni billeder af Det slaviske epos og 150 plakater. Udstillingen som forener to verdener af Alfons Mucha, er den første af sin art i verden og kan ses frem til slutningen af 2018.

Det slaviske epos af Alfons Mucha Foto: Ota Tiefenböck

En anden udstilling ”Mit fædreland tæt på og højt” giver et godt billede, både visuelt og musikalsk, af den tjekkiske komponist Bedrich Smetana og hans storværk Mit Fædreland. Udstillingen er skabt i samarbejde med en britisk firma, som specialiserer sig i visuel udtryk. Musikken er indspillet af Tjekkisk Filharmoni.

Flere andre udstillinger bliver suppleret af store tavler, som omhandler flere perioder i tjekkernes liv. Disse er skabt efter bidrag fra befolkningen, som kunne sende gamle billeder, fortællinger eller vittigheder til udstillingen.

En af udstillingstavlerne Foto: Ota Tiefenböck

Eksempelvis perioden 1968-1993, hvor man blandt andet kan læse om socialismens syv vidundere:

  • Alle har et arbejde
  • Selvom alle har et arbejde, laver folk ingenting
  • Selvom folk laver ingenting bliver den økonomiske plan opfyldt 100 procent.
  • Selvom den økonomiske plan bliver opfyldt 100 procent, kan man ikke købe noget som helst
  • Selvom man ikke kan købe noget som helst, har alle hvad de har brug for
  • Selvom alle har, hvad de har brug for, så stjæler alle
  • Selvom alle stjæler, er der aldrig noget der mangler.

Eller på en tavle fra 1943-1968, hvor man får belyst, hvad der var før socialismen. ALT. ota

Share This