Ad

Britisk avis: Polens regering er en af verdens største luftforurening-fornægter

Forurening i Warszawa Foto: Radek Kołakowski

Polen: Polen hører til mest luftforurenede lande i verden. I de værste dage er luftforureningen i nogle polske byer værre end i Beijing, men alt tyder på, at situationen praler af på Polens regering, skriver The Guardian, som betegner Polens regering som en af verdens største luftforurening-fornægtere.

Den høje luftforurening i Polen skyldes hovedsageligt fyring med en dårlig kvalitet kul og med affald, samt ikke effektive gammeldags brændeovne, men polske politikere i stedet for at anerkende problemet, forsøger at negligere det, skriver The Guardian.

“Lad os ikke give efter for demagogi, luftforureningen er ind i mellem højere på grund af klimatiske ændringer, men det betyder ikke, at nogen vil dø tidligere, sagde Polens energiminister Krzysztof Tchórzewski i februar, skriver The Guardian.

Og han bliver bakket op af landets sundhedsminister, som betegner luftforureningen i Polen, som et “teoretisk problem”. Polakkernes livsstil er ifølge sundhedsministeren meget mere skadelig for polakkernes helbred.

De polske politikers tilgang skyldes en frygt for, at kampen mod landets luftforurening kunne resultere i begrænsninger af landets kulindustri, som beskæftiger mange polakker, mener Lukasz Adamkiewicz, fra et forskerteam som måler luftkvaliteten i Warszawa.

“Hovedparten af mennesker i magtfulde stillinger på ministerier, universiteter, hospitaler, ved godt at luftforurening er skadelig for helbreddet. Som regel mener de, at vi skal handle, men støtter alligevel ikke åbent disse krav, hvis det er direkte forbundet med restriktioner af kuludvinding, siger han til The Guardian.

33 ud af 50 mest forurenede europæiske byer ligger i Polen, polsk smog myrder hvert år tusindvis af polakker og hundredevis af tjekkere, skriver den tjekkiske nyhedsserver iDnes.

Den polske regerings forsvar af brug af kul i polske kraftværker og de særaftaler som Polen har forhandlet sig frem til ved optagelsen i EU er ifølge iDnes grunden til, at luftforureningen i polske byer er ti gange større end i de fleste europæiske byer. Den tjekkiske nyhedsserver henviser til, at mens Tjekkiet har investeret store beløb i modernisering af landets kraftværker, bruger man fortsat kul i Polen. Ikke blot i de polske kraftværker, men mange steder også til opvarmning af huse og lejligheder, som forårsager den enorme luftforurening i landet.

Ifølge den polske avis Rzeczpospolita svarer eksempelvis to timers dagligt ophold i den sydpolske by Krakow til at ryge 3.700 cigaretter om året (185 pakker cigaretter), mens det tilsvarende tal i Katowice er henholdsvis 2.500 og 1.200 for Warszawa.

Omkring 40.000 polakker dør ifølge Greenpeace hvert år på grund af den enorme luftforurening i mange polske byer.

 

Tagged with