Brexit får følger for polakker i Storbritannien

Illustrationsfoto: Jack Georges

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Storbritannien/Polen: Efter Brexit vil reglerne for immigranter på det britiske arbejdsmarked blive ændret markant. For især de mange polakker, over 1 mio., vil det få mærkbare følger. De kan, som det siges i ”Gazeta Wyborcza, ende med at skulle leve i ghettoer som midlertidig og ofte arbejdskraft på det sorte marked. Vi ønsker at tiltrække de bedste og bedst kvalificerede, skrev Theresa May på twitter for en uge siden.

Indenrigsminister Sajid Javid, der med sine forældre kom til Storbritannien immigrant fra 1960-erne, offentliggjorde efter May’s udmelding flere detaljer i regeringens planer. Blandt de, som der i særlig grad satses på, finder vi læger, ingeniører og IT-folk. Arbejdskraft fra EU og uden for EU vil blive behandlet på lige fod. Regeringen vil forhandle med arbejdsgiverne om en mindsteløn på 30.000 pund om året, men der er modstand mod at indføre reglen, også i regeringen.

Ikke-kvalificeret arbejdskraft har ikke regeringens interesse, de vil efter Brexit kun kunne få visa for 12 måneder og ikke adgang til sociale ydelser. Efter de 12 måneder må migranter tage hjem og kan først vende tilbage efter et år. Den regel skal gælde i hvert fald frem til 2025.  Der er enkelte undtagelser fra reglen, fx for sæsonarbejdere i landbruget, som der fortsat vil være efterspørgsel efter. Men immigranter uden lang uddannelse dækker også arbejdskraftmangel på sundhedsområdet og i byggeri og anlægssektoren.

Regeringens planer kritiseres fra flere sider. Barbara Drozdowicz fra ”East European Ressource Center” peger således på, at de korte opholdstilladelser vil skabe ghettoer, hvor immigranter må overnatte i garager og i primitive barakker, og de nye regler vil utvivlsomt også øge omfanget af sort arbejde. Det betyder færre skattekroner til staten.

Viceformanden for den britiske industrisammenslutning, Josh Hardie siger, at de korte arbejdstilladelser vil forhindre integration og tvinge arbejdsgiverne til – med tab – at udskifte for hurtigt ud i medarbejderstaben. Arbejdsgiverne understreger, at uden migranter vil vigtige brancher som landbrug, bygge- og anlægsvirksomhed, hotelvirksomhed og ældrepleje og sundhed være i dyb krise.

De nye regler vil formentlig først træde i kraft efter afslutningen på overgangsperioden, dvs. fra januar 2021. May understreger, at de nye regler ikke rammer dem, der har opholdstilladelse.  

Share This