Bosnisk serber truer med folkeafstemning

RS

En regeringsbygning i Republika Srpskas hovedstad, Banja Luka Foto: Ota Tiefenböck

Bosnien-Herzegovina: Lederen af Republika Srpska, Milorad Dodik, ønsker, at Bosnien-Herzegovinas status bliver ændret til at være en konføderation og ikke som tilfældet er i dag, en føderation, det vil sige en forbundsstat mellem den muslim-kroatiske enhed Bosnien-Herzegovina og den serbiske Republika Srpska. Milorad Dodik truer med, at de bosniske serbere ellers vil overveje at udskrive en folkeafstemning, som skal afklare Republika Srpskas fremtidige status.

“Vi udelukker ikke den mulighed, at Republika Srpska vil benytte dens rettighed engang i fremtiden og afholde en folkeafstemning, siger Milorad Dodik til den serbiske nyhedsserver B92.

Han understreger, at Republika Srpska anerkender folks ret til selvbestemmelse og betragter derfor folkeafstemningen på Krim for at være fuldt ud lovlig og legitim. Ifølge ham har Bosnien-Herzegovina som land ikke stemt imod folkeafstemningen på Krim, og det ser han som godt tegn.

“Hvis man anerkender folkeafstemningen på Krim, må man også anerkende vores, siger Milorad Dodik.

Bosnien-Herzegovina blev dannet efter den bosniske krig 1992-1995, som et resultat af den såkaldte Daytonaftale i november 1995. ota

Share This