Ad

Blander Tyskland sig i Polens indre anliggender? Polske medier er uenige

Gazeta Wyborczas hovedkvarter i Warszawa Foto: Szczebrzeszynski

Polen/Tyskland: En kommentar af den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen i et tv-talkhow har irriteret den polske regering. Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski beskyldte Ursula von der Leyen for at blande sig i Polens indre anliggender, efter at hun opfordrede til støtte for den “sunde demokratiske modstand” i Polen. Nogle kommentatorer er enige om, at kommentaren var upassende. Andre mener, at den med vilje er taget ud af kontekst.

Den tyske forsvarsministers bemærkninger er fuldstændig uacceptable, mener det regeringsvenlige website wPolityce: “At insistere på, at Tyskland skal blande sig i den demokratisk valgte polske regerings dispositioner og “støtte modstanden” langt overstiger en accepteret grænse, der hersker mellem venskabelige nationer, som anerkender hinandens suverænitet. Dette er de hårdeste ord, en vestlig politiker har brugt imod vores land indtil nu. Jeg er ikke bekendt med nogen medlem af den tyske regering, der nogensinde har brugt en sammenlignelig tone med andre lande. Forsvarsministeren har gjort enorme skader på det polsk-tyske forhold, skriver wPolityce.

Den oppositionsvenlige avis, Gazeta Wyborcza er uenig. Hvis man undersøger den tyske forsvarsministers erklæring i sin rette sammenhæng, må man indse, hvor engageret Von der Leyen er i Polen og Østeuropa, skriver den tidligere tyske korrespondent og nuværende udenrigsredaktør for Gazeta Wyborcza, Bartosz T. Wieliński:

“Von der Leyen forsvarede Polen og Østeuropa mod Vesteuropa’s overlegenhed og over for dem, der vil fortsætte med at behandle øst som fattige slægtninge. Vi burde takke hende for disse ord. Hvis Witold Waszczykowski hævder at have fundet beviser for et “tysk støtte for oppositionen” i en enkelt sætning, så fortæller det mere om ham end om nogen anden, skriver Gazeta Wyborcza.ota