Blandede følelser til Trump-Putin topmøde

Putin og Trump i Helsinki Foto: Kremlin

USA/Rusland: Det er med blandede følelser gårsdagens møde mellem USA`s præsident Donald Trump og Ruslands præsident Vladimir Putin bliver kommenteret af verdens politikere og medier.

Donald Trump bliver udsat for voldsom kritik i USA og dét fra både modstandere, medierne og enkelte tilhængere. Den største kritik af Trumps optræden synes at komme fra tidligere CIA chef John O.Brennan, som betegner Trumps optræden i Helsinki som forræderi samt at være i lommen på Putin.

Det er især Trumps bemærkning om russisk indblanding i præsidentvalget i USA, hvor han satte spørgsmålstegn ved den amerikanske efterretningstjenestes oplysninger om russernes indblanding i amerikansk præsidentvalg, som bliver udsat for kritik.

Donald Trump besvarede senere mandag kritikken med, at han naturligvis stoler på USA`s efterretningstjeneste, men at det er nødvendigt at fokusere på fremtiden, frem for fortiden.

Donald Trumps optræden bliver også kritiseret i Ukraine, hvor det er blevet bemærket, at Trump ikke nævnte Ukraine og Ruslands anneksion af Krim ved det afsluttende pressekonference. Det til trods for, at Trump ved tidligere lejligheder gav udtryk for, at han vil tale med Putin om problematikken.

I Rusland bliver topmødet mellem Trump og Putin omtalt som succes og et skridt frem til genoptagelsen af en normal politisk dialog mellem stormagterne.

”Respekt for præsident Putin, som har formået at styrke Ruslands autoritet på den internationale arena. Selvom USA og EU forsøgte at skabe en konfrontation med sanktioner, var de nødt til at finde veje til at samarbejde med Rusland, siger Viktor Bondarev.

I Tjekkiet sætter landets præsident Milos Zeman pris på topmødet.

”Det er vigtigt at stormagterne fører dialog. Man kan kun løse problemer ved hjælp af en dialog, siger han.

Den finske udenrigsminister Timo Soini mener ifølge Reuters, at gårsdagens topmøde kan komme til at resultere i, at Rusland vil overraske verden, eksempelvis ved at skabe fred i Ukraine eller Syrien. ota

Share This