Ad

Berlingske: “Danmark lukker grænsen og går enegang igen”. Er Berlingskes journalist uvidende eller arrogant?

Foto: Pixabay

Af Ota Tiefenböck

Debat:Mette Frederiksen går enegang i Europa. En beslutning af den art er ikke truffet i Danmark af nogen regering i fredstid. En beslutning ikke truffet af vores nabolande eller lande vi normalt sammenligner os med”, meddeler Berlingske sine læsere.

Artiklen handler om Danmarks lukning af grænserne på grund af coronavirus. Det er umiddelbart uklart, om Berlingske journalist Bent Winther er så uvidende eller om han er så arrogant, at han ikke regner de tre centraleuropæiske lande, Tjekkiet, Slovakiet og Polen, for en del af Europa. 

Det er nemlig et faktum at Tjekkiet, Slovakiet og senest Polen også har lukket grænsen. Tjekkiet og Slovakiet oven i købet længe før Danmark, Polen en time før, at Bent Winthers artikel blev offentliggjort. Et udsagn om at “Mette Frederiksen går enegang i Europa” er derfor decideret misvisende, og Bent Winthers journalistiske kompetencer må betegnes som mangelfulde. Altså hvis man bruger et behersket og mildt ord.

Danmark går under INGEN omstændigheder “enegang”, men gør det samme som tre andre lande, hvoraf de to af dem har gjort længe før den danske regering traf beslutningen om at lukke grænsen.

En anden forklaring af Bent Winthers artikel, som det, i hvert fald mine øjne, arrogante udtryk “lande vi normalt sammenligne os med” kunne tyde på, er at Bent Winther, 30 år efter murens fald og 16 år efter de centraleuropæiske landes optagelse i EU, ikke har opdaget, at de tre nævnte lande alle er medlem af EU. Eller at han ikke regner disse tre lande for værdige nok til at blive sammenlignet med Danmark.

En tredje mulighed, her er det ordet “igen”, der kunne pege i denne retning, er det besynderlige danske behov for, at være de eneste, det land der altid går foran alle andre eller har et eller andet, der er verdens bedste.

Uanset hvad der har fået Bent Winther til at berige Berlingske læsere med sine ord, er det under alt kritik, at en så velrenommeret og ellers god avis vil bringe sådan en omgang nonsens.

Det er ikke første gang, at Berlingske bringer en artikel, som helt forbigår eksistensen af de centraleuropæiske lande og fodrer sine læsere med decideret forkerte oplysninger. Sidste gang var det artiklen om integrationsministeren Mattias Tesfaye, der ikke ikke havde mødt nogen, der ønskede samme europæiske asylsystem som regeringen.

Er det ikke på tide, at danske medier indser, at Europa blev genforenet for 30 år siden, og et de øst- og centraleuropæiske lande er en del af det genforenede Europa?

Kommentarer