Beograd gør klar til vandmasserne

 

I Beograd bydelen Savamala er hundredevis af frivillige mødt frem for at bygge diger  Foto: Jørgen Samsø

I Beograd bydelen Savamala er hundredevis af frivillige mødt frem for at bygge diger Foto: Jørgen Samsø

Af Jørgen Samsø, Beograd

Serbien: Solen er brudt frem igen i Beograd efter dagevis med regn. Den serbiske hovedstad er indtil videre gået fri af vandmasserne fra floderne, som er skyllet ind over store dele af Serbien og skabt de værste oversvømmelser i landets historie. Nu frygter myndighederne, at de lavtliggende områder af hovedstaden ved Sava-floden måske kan komme i fare.

Hundredevis af civile frivillige er mødt frem på kajen for at hjælpe de grønklædte kommunalarbejdere med at bygge et dige, der skal holde vandet ude fra bydelen Savamala. De hvide sandsække strækker sig flere hundrede meter langs flodbredden. Ifølge premierminister Aleksander Vucic ventes det, at vandstanden vil stige drastisk i løbet af søndag aften.

Borgmester Siniša Mali er på besøg for at overvære arbejdet.

– Vi forbereder os på en oversvømmelse fra Sava-floden. Hvis det sker, så er byen sikret, siger Siniša Mali til Mr. East.

Beograds borgmester Sanisa Mali er overbevist om, at Beograd slipper for vandmasserne  Foto: Jørgen Samsø

Beograds borgmester Sanisa Mali er overbevist om, at Beograd slipper for vandmasserne Foto: Jørgen Samsø

– Heldigvis er regnen stoppet, men de næste par dage bliver svære, fordi vi ikke kan forudse, hvordan floderne vil opføre sig. Men selv hvis det værste sker, så er vi parat. Det er risikabelt lige nu, fordi Sava-floden stiger hele tiden, to centimeter i timen, som er meget for en flod af den her størrelse. Samtidig kommer der også vandmasser ind i Donau-floden fra Slovakiet, siger Siniša Mali og peger mod foden af Kalemegdan-fæstningen, hvor Sava og Donau løber sammen i Beograd.

Har I nok mandskab til det her?

– Selvfølgelig. Der er alle de frivillige, og vi har hele Beograds kommunale system til rådighed, forsikrer borgmesteren.

De hvide sandsække strækker sig flere hundrede meter langs flodbredden  Foto: Jørgen Samsø

De hvide sandsække strækker sig flere hundrede meter langs flodbredden Foto: Jørgen Samsø

Imens strømmer evakuerede ofre for oversvømmelserne ind til hovedstaden, særligt fra det værst ramte område i Serbien, byen Obrenovac, der har 70.000 indbyggere, og som næsten er fuldstændigt under vand.

– I øjeblikket er vi i gang med at evakuere folk fra Obrenovac og Baric og finde husly til dem i Beograd. Lige nu har vi 3000 mennesker derfra her i byen, og vi har endnu 2000 pladser til rådighed til folk, der kommer, siger Siniša Mali.

Redningshold fra Rusland er lørdag aften stadig i gang i Obrenovac, der ligger 35 kilometer sydvest for Beograd. En række EU-lande yder assistance med redningsbåde og pumper.

– Vi har aldrig oplevet en katastrofe af den her størrelse før, og vi gør alt for at redde så mange menneskeliv som muligt i Serbien lige nu. Derefter må vi så se på de materielle skader. At redde liv har topprioritet lige nu, siger Siniša Mali.

Premierminister Aleksander Vucic har spillet, måske næsten overspillet, rollen som stærk statsmand, siden der torsdag blev erklæret national undtagelsestilstand som følge af de heftige oversvømmelser. På adskillige pressekonferencer har premierministeren for rullende live-tv-kameraer talt dunder til ansvarlige fra hæren, politiet og de serbiske redningsmyndigheder. Retorikken var nærmest krigerisk under et krisemøde fredag.

– Vi har brug for 1500 stærke mand til komme med os til Sabac og hjælpe os med at forsvare byen, sagde Aleksander Vucic og opfordrede folk til at hoppe på busser til byen, der ligger 90 kilometer fra Beograd.

Opfordringen virkede. 6000 frivillige, militærfolk og redningsarbejdere byggede diger natten lang frem til lørdag morgen og reddede dermed byen fra at blive oversvømmet.

Spørgsmålet er nu, om digerne ved Sava-floden i Beograd kan redde bydele i den serbiske hovedstad fra at blive oversvømmet. Det vil vise sig, når og hvis floden søndag aften, som forudsagt, når ny rekordhøjde.

 

Share This