Atomvåben på polsk jord?

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Atomvåben i Polen? Det lyder måske absurd, men det er ikke usandsynligt at dømme efter indholdet i et interview med den polske udenrigsminister Jacek Czaputowicz til det tyske ”Spiegel”. Mange, fx Bartosz T. Wielinski i en kommentar i ”Gazeta Wyborcza” håber, der var tale om en ”fortalelse” fra ministerens side. Det er dog langt fra sikkert.

Efter USA’s opsigelse af INF-traktaten er banen ryddet for at nyt våbenkapløb, også i Europa. Polen, siger Czaputowicz, deler ikke den opfattelse, at atomvåben øger faren for krig. Efter hans opfattelse bør det endda være i Europas interesse, at amerikanerne udstationerer raketter der kan bære atomvåben i Europa. Udenrigsministeren udelukker ikke, at sådanne raketter på et tidspunkt kan blive udstationeret i Polen. Det er ikke sikkert at det sker, siger han, men det kommer meget an på, hvordan Rusland vil reagere.

Det er i disse dage et år siden, Jacek Czaputowicz blev udnævnt til udenrigsminister. Det skete i håbet om at få skabt et noget mindre spændt forhold til EU og ikke mindst til Tyskland. Som Bartosz T. Wielinski gør opmærksom på i ”Gazeta Wyborcza”, lykkedes det meget godt i den første tid efter tiltrædelsen, men siden er det gået ned ad bakke.

I dag advarer Czaputowicz mod ”tysk dominans i Europa”, har kaldt Donald Tusk ”Tysklands mand”, og har talt hånligt om Macron og hans problemer med de ”gule vest”. Ja Frankrig er blevet kaldt ”Europas syge mand”. Det har ført til meget skarpe franske reaktioner. 

Han har også været stærkt på banen i forbindelse med indkaldelsen af den snarlige kontroversielle Mellemøsten-konference i Warszawa, som også har fundet sked uden om, ja på trods af EU. Anonyme kilder i udenrigsministeriet taler om stigende modstand mod Czaputowicz. Uden at spørge EU og NATO presser den polske regering på for at få oprettet faste amerikanske i Polen (”Fort Trump”). Den sag bliver afgjort inden for nærmeste fremtid.   

Share This