Albanske ledere truer med albansk union, Serbien advarer mod krig på Balkan

Den albanske hovedstad Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske hovedstad Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Albanien/Kosovo/Serbien: Hvis landene på Vestbalkan mister perspektivet om et medlemskab af EU, kan det ifølge Albaniens premierminister Edi Rama føre til, at Albanien og Kosovo gerne vil danne en union, skriver InSerbia.

“Den eneste måde at bevare Balkan i en fredelig og samarbejdsvillig eksistens er at holde vejen til EU åben, have perspektiverne klare og at have positive følelser omkring EU. Ingen ønsker at vende til mindre sammenslutninger, alle ønsker at blive en del af en større union. Men hvis der ikke er et håb, ingen udsigter, ingen muligheder, så er det naturligt, at mindre sammenslutninger kan komme på tale, siger Edi Rama.

Han understreger, at EU vil opleve et mareridt, hvis landene på Balkan mister håbet om at blive integreret i Europa. Kosovos præsident Hashim Thaci bakker op om Edi Rama.

“Hvis EU fortsætter med at udskyde og har en uklar holdning til regionen, er det naturligt, at hvert land vil tage sin fremtid i egen hånd, siger Hashim Thaci.

I Serbien vækker de albanske lederes udtalelser bekymring og bliver tolket som et forsøg på at danne Storalbanien.

“Pristina og Tirana har klart formuleret deres mål, og det er Storalbanien og forening af alle albanere uanset, hvor de bor. Man skal være klar over i Bruxelles, at det vil udløse en storkrig på Balkan, siger Serbiens arbejdsminister og tidligere ansvarlig for Kosovo og Metohija, Aleksandar Vulin til B92.

EU afviser de albanske lederes beskyldninger.

“Vestbalkan har et klart europæisk perspektiv, og vi arbejder med alle partnere i regionen mod dette mål, siger EU`talsmand Maja Kocijancic.ota

Share This