Albanske imamer opfordrer til hellig krig

Et gadebillede fra Tirana  Foto: Ota Tiefenböck

Et gadebillede fra Tirana Foto: Ota Tiefenböck

To albanske imamer glæder sig over angrebet på Charlie Hebdo og opfordrer til hellig krig fra fængselscelle

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Som reaktion på Charlie Hebdo massakren, som fandt sted i Paris den 7. januar og kostede fem mennesker livet, har nu to fængslede albanske imamer, skrevet en hadefuld opfordring, som cirkulerer ude på de sociale medier. Det skriver nyhedssitet, Balkan Insight.

I opfordringen  skriver de to imamer, Abdurrahim Balla og Bujar Hysa, at de er stolte over terrorangrebet på Charlie Hebdo redaktionen og kalder det dertil ”en god gerning”.

”Det er en krigserklæring, hvis nogen enten tegner profeten eller skriver stødende om profeten i artikler, bøger, aviser eller magasiner (…) Angrebet i Frankrig er en god gerning, som vil blive belønnet af Allah”, skriver de.

Begge imamer har siddet fængslet siden februar sidste år, anklaget for at have rekrutteret jihadister til de militant islamiske bevægelser, ISIS og Jabhat al-Nusra.

Ifølge den uafhængige albanske nyhedsvirksomhed, Balkan Investigative Reporting Network, viser tal, at i årene fra 2012-2014 rejste mere end halvfems albanske syrienkrigere og deres familier til Syrien. Det er sidenhen blevet bekræftet, at ti af disse er blevet dræbt.

Størstedelen af Albaniens befolkning bekender sig i dag til Islam, men set i lyset af landets seneste historie som værende et lukket, kommunistisk regime, har ekstrem fundamentalistisk islam ikke haft megen gennemslagskraft i landet.

Langt de fleste af landets politikere samt religiøse ledere fordømmer da også terrorangrebet, som blev begået tidligere på måneden.

I selskab med repræsentanter for Albaniens største fire religioner: islam, bektashisme, græsk ortodoksi og romersk katolicisme, deltog premierminister, Edi Rama, også i den omfattende march, som fandt sted i Paris’ gader den 11. januar i kølvandet på terrorangrebene.

 Kilde: http://www.balkaninsight.com

Mathilde Laurent er skribent og historiestuderende ved Københavns Universitet med særlig interesse i de politiske forhold i Balkanområdet.

Share This