Afvist asylansøger bag et brutalt drab i Dresden

Af Michael Skovgaard

Tyskland: To turister fra Köln blev angrebet i Dresden i weekenden for Genforeningsdagen for godt tre uger siden. Den ene omkom. Efter længere tids efterforskning har man fundet en formodet gerningsmand.

Historien har trukket overskrifter i de fleste tyske medier og har også ramt Berlingske Tidende i Danmark.

Efter knivmordet i Dresden skriver politiet i Sachsen: „Den 20-årige syriske statsborger forbindes med mordet og er nu genstand for nøjere undersøgelse.“

Ifølge „Der Spiegel“ kom den 20-årige syrer til Tyskland i 2015. Den afviste asylansøger er blevet undersøgt for DNA-spor og er genkendt i det tyske politis database.

Ifølge anklagemyndigheden bliver den unge syrer, som på ankomsttidspunktet i Tyskland må have været omkring 15 år gammel, tiltalt for drab og grov legemsbeskadigelse. Den unge mand er tidligere straffet for flere kriminelle forhold og er på „tålt ophold“, selv om han skulle have været udvist forlængst. Den 29. september blev han løsladt fra fængslet og kom på fri fod, selv om han skulle have været udvist. Tre uger senere angreb han så to tilfældige turister i Dresden, hvoraf den ene afgik ved døden.

Politiet går ud fra, at et islamistisk motiv skulle være årsagen til drabet, og at den unge mand skulle være blevet radikaliseret under det tre år lange ophold i fængslet.

Sagen har fået AfD-politikere i Sachsen til tasterne. Således skrev Jörg Urban – medlem af lokalregeringen for AfD i Sachsen – et indlæg på de sociale medier med kritik af, at en potentielt farlig mand får lov at være på fri fod efter et længere fængselsophold. Og han håber på en hård dom og en prompte udvisning af den unge syriske gerningsmand.

Sagen er gift for kansler Angela Merkel, som på alle måder forsøger at redde sit eftermæle, inden hun går af efter valget i 2021. Det er ikke første gang, at udviste asylsøgere, som retteligt ikke burde opholde sig i Tyskland, begår alvorlig kriminalitet og tilmed mord.

Den næste tid vil vise, om sagen får konsekvenser for CDU/CSU. Ifølge seneste meningsmåling er de nede på 35 procent, og Groko‘en har ikke længere flertal i Forbundsdagen. SPD og De Grønne stagnerer med henholdsvis 14 og 18 procent. AfD, som røg under 10 procent i starten af Corona-krisen, er nu tilbage på 11-12 procent og bider SPD i haserne, hvis tendensen fortsætter.

Share This