Ad

AfD`s valgsejr skaber ballade i Bayern

Horst Seehofer og Angela Merkel på CSU’s partidag i München, 2015. Foto: Harald Bischoff / Wikimedia Commons

 

CSU fik et skidt valgresultat, og AfD gik frem. Det kan blive en hindring for en kommende Jamaica-koalition

Af Michael Skovgaard

Tyskland: CDU’s søsterparti CSU fik det næstdårligste valgresultat siden 1949, og nu kræver partiledelsen i Bayern, at den højre flanke bliver ”inddæmmet” som værn mod AfD, der fik et godt valg.

Et af stridspunkterne mellem de to partier i den såkaldte ”union” har været den øvre grænse på 200.000 flygtninge årligt, som længe har været et krav fra CSU’s side. Hidtil er det ikke lykkedes CSU-chefen Horst Seehofer at komme igennem over for Merkel, som har afvist kravet.

Der er delstatsvalg i Bayern i 2018, og partiet frygter at miste den absolutte majoritet, hvis tendensen holder stik. Flere i partiledelsen kræver Seehofers afgang, og at den øvre grænse på 200.000 flygtninge fastholdes som et ultimativt krav, hvis partiet skal gå med i en regering.

Samtidig har De Grønne blankt afvist at sætte en grænse for antallet af flygtninge, og partiet nægter også at sende asylsøgere tilbage til såkaldt ”sikre” lande. Merkel og CDU er splittet i spørgsmålet, mens FDP ønsker en strammere kurs i lighed med CSU.

Flygtninge, indvandring og integration betragtes som et af de områder, hvor det bliver allersværest at finde et fælles grundlag for en sort-gul-grøn regering, og udmeldingerne fra Bayern har absolut ikke gjort arbejdet lettere for Merkel.

CSU’s andel af Unionens samlede stemmeandel på knap 33 procent udgør godt 6 procent. Hvis det skulle komme så vidt, at CSU trækker sig, er der ikke længere flertal for en Jamaica-koalition.