Journalistorganisation forlanger mediefrihed i Polen, Ungarn og Tyrkiet

Gazeta Wyborczas hovedkvarter i Warszawa Foto: Szczebrzeszynski

Gazeta Wyborczas hovedkvarter i Warszawa Foto: Szczebrzeszynski

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ungarn/Tyrkiet: Den europæiske journalistsammenslutning AEJ udsendte 5. november under mødet i Irland en resolution til forsvar for de private medier i Tyrkiet, Ungarn og Polen, der er udsat for pres fra myndighedernes side.

I resolutionen fremhæves især aviserne “Népszabadság” (Ungarn), “Gazeta Wyborcza” (Polen) og “Cumhurivet” (Tyrkiet). I Tyrkiet er der udnævnt en særlig kommissær, som skal styre de kommercielle medier og deres formuer.

Journalister er blevet arresteret, og staten boykotter de kritiske medier, fx når det gælder annoncering fra statens side. I Ungarn er “Népszabadság” blevet lukket og derefter solgt til selskabet “Opimus”, som sympatiserer med regeringen.

Også i Polen har regeringen stoppet for reklamer og bekendtgørelser i Adam Michnik’s regeringskritiske avis “Gazeta Wyborcza”, hvilket har betydet et 20 pct. fald i indtægterne for avisen alene i 2016.

Den europæiske journalistsammenslutning opfordrer iflg. “Gazeta Wyborcza” regeringerne i de tre lande til at standse den diskriminerende mediepolitik og forholde sig politisk neutralt til de private medier.

Share This