15 kandidater til præsidentposten i Slovakiet

Maros Sevcovic er en af favoritterne ved Slovakiets præsidentvalg Foto: EU2017EE Estonian Presidency

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Den 16. marts afholdes der præsidentvalg i Slovakiet. Her hvor fristen for at stille op er udløbet, står det klart, at der opstiller ialt 15 kandidater, de fleste uafhængige af partierne. To kandidater er afvist, den ene pga. for lav alder, den anden på grund af problemer med underskrifterne.

Sociologen Pavel Haulik siger i et interview til dagbladet ”Pravda”, at de fleste uafhængige kandidater er ukendt i offentligheden og ikke har noget klart program. De har næppe tid og ressourcer til at slå igennem over for vælgerne, så deres valgchancer er små. Den siddende præsident Andrej Kiska stiller ikke op til genvalg; han har valgt privatlivet frem for politik, som han selv har forklaret.

Det største parti, Smer opstiller EU kommissær Maros Sefcovic, han støttes af 47 medlemmer af parlamentet og har gode valgchancer. Han lægger naturligt nok her i valgkampen stor vægt på Slovakiets rolle i EU.

Det moderate ungarske mindretalsparti Most-Hid opstiller formanden Bela Bugar. Det liberale oppositionsparti SaS peger på videnskabsmanden Robert Mistrik. Og det højrepopulistiske Smer-Rodina opstiller viceformanden, Milan Krajniak. Det borgerlige bevægelsesparti OLaNO har ikke oplyst, hvem de vil støtte.

Slovakiet har haft direkte valg til præsidentposten siden 1999. Valgperioden er på 5 år. Præsidentvalget i Slovakiet er kun ét i rækken af mange valg i de øst – og centraleuropæiske i år. Ser man bort fra lokalvalgene og Europaparlamentsvalgene kan disse fremhæves:

Præsidentvalg:

Ukraine, 31. marts

Litauen, 12. maj

Makedonien, 21. april

Letland, i juni

Parlamentsvalg:

Polen, efteråret 2019

Ukraine, efter præsidentvalget

Moldova, 24. februar

Estland, 3. marts

Share This